Romlottak a tőzsdei kilátások

Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyedévben romlottak a BÉT-en jegyzett részvények profitkilátásai. Egy-két közepes kapitalizációjú társaságot leszámítva, az elemzők többsége lefelé módosította a harmadik negyedéves gyorsjelentések utáni várakozását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A blue chipek közül leginkább a Mol és a Richter esetében csökkentek a várakozások. A negyedik negyedéves eredmények ismeretében az elemzők mind a négy blue chip 2007-es eredményére vonatkozó becslésüket lefelé módosították.

A harmadik negyedéves jelentések utáni várakozások leginkább a Richter esetében mérséklődtek - mintegy 15 százalékkal. A gyógyszergyártótól elsősorban a megszorító intézkedések, azon belül is a gyógyszer-gazdaságossági törvény intézkedései miatt várnak szerényebb eredményt az elemzők. A tíz brókercég elemzőinek várakozása alapján készített konszenzusunk szerint a Richter 2007-ben 2282 forintos eredményt fog elérni részvényenként, ami jelentősen elmarad a 2006-os 2800 forinttól. Jövőre a várakozások szerint 2622 forintos részvényenkénti eredményre (EPS) számíthat a független gyógyszergyártó.

Úgy tűnik, a Magyar Telekomtól sem várható fellendülés 2007-ben, az elemzők 72 forintos profitra számítanak részvényenként - ez 5-6 százalékos csökkenés a decemberi körkép óta -, amit 2008-ban közel 74 forintos nyereség követhet. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a cég részvényeit elsősorban a második félévre várt állampapír-piaci hozamcsökkenés teheti vonzóvá, osztalékrészvényről lévén szó ugyanis, ebben az esetben még szerényebb profitnövekedési kilátások mellett is jelentősen emelkedhet az árfolyam.

A Molnál elsősorban továbbra is az akvizíciót hiányolják az elemzők. A megkérdezett szakértők többsége egyetértett abban, hogy az olajcég idén és jövőre is csökkenő profittal lesz kénytelen számolni - igaz, a 2006-os profitot jelentős egyszeri tételek is növelték. A 2007-es, 2195 forintos, egy részvényre jutó eredményt 2008-ban 2090 forint követheti.

Az OTP-től stabil, bár nem jelentős nyereségnövekedést várnak a szakemberek, a konszenzus alapján idén 776, jövőre pedig 869 forintot termelhet ki a pénzintézet. A bankpapírnál elsősorban nem az anyabanktól várják a növekedést, sokkal inkább a gyorsan növekvő piacokon - orosz, ukrán, szerb - frissen akvirált bankok szolgálhatnak annak motorjaként.

A Mol esetében a decemberi konszenzushoz képest mintegy tíz százalékkal mérséklődött a 2007-re vonatkozó profitvárakozások átlaga.

A négy nagy részvény mellett, a három hónappal ezelőtt készített konszenzushoz képest szintén csökkent a Danubiusra, az Egisre, az FHB-ra és a Pannonplastra vonatkozó, átlagos profitvárakozás. Leginkább az FHB esetében romlottak a kitátások, a három hónappal ezelőtti 134 forintos részvényenkénti eredmény helyett, most már csak 103 forintra számítanak 2007-ben.

Az értékelhető forgalmú részvények közül egyedül a Rába esetében emelkedett az - egyébként jelentős szórást mutató - EPS-előrejelzések átlaga. A decemberi konszenzusban szereplő 79 forintos átlagos 2007-es EPS-várakozás mostanra 111 forintra emelkedett.

A szakértők előrejelzései szerint 2007-ben megakadhat a tőzsdei cégek összesített profitjának 2002-óta tartó, folyamatos növekedése. A blue chipek ennek ellenére nem mondhatók túlértékeltnek, a Mol és az OTP 2007-es profittal számolt P/E mutatója (egy részvényre jutó nyereség) tíz körüli, míg a Magyar Telekom 13-as, a Richter 15-ös előretekintő P/E ráta mellett forog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!