Lassabb kamatcsökkenést várnak londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Idén már nem várható agresszív kamatcsökkentés az MNB részéről, a szigorodó külső kamatkörnyezet, az inflációs kockázatok és a változatlanul erős nominálbér-növekedés miatt. A júniusban elkezdett pénzügypolitikai enyhítés ugyan hamarosan folytatódhat, de fennáll a kockázata, hogy jövőre a piac által beárazottnál kisebb mértékű lesz a monetáris enyhítés - vélik vezető londoni befektetési házak.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege azt írta: a ház a jelenlegi belső és külső növekedési környezet alapján a most kezdődött enyhítési ciklusban összesen 1,50 százalékpontos magyarországi kamatcsökkentésre számít, vagyis a június negyed százalékpontos csökkentés után még 1,25 százalékpontra. A cég szerint ebből az első 0,50-0,75 százalékpontnyi csökkentés egymást gyorsan követő lépésekben várható, annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés kaphasson valamilyen hátszelet; az év végére valószínűleg 7,00 százalékra csökken a jegybanki kamatszint.

Onnantól azonban a kockázat az, hogy a Dresdner Kleinwort és a piac által vártnál kisebb lesz a további kamatcsökkentés mértéke, tekintve a térségbeli emelkedő kamatokat, a globális olajárszintre ható, felfelé mutató kockázatokat és a vártnál valószínűleg lassabb magyar dezinflációs folyamatot - áll a londoni Dresdner-elemzésben.

Az euróövezeti jegybank (EKB) alapkamata kapcsán a ház azzal számol, hogy szeptemberben negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelkedik, utána meglehetősen hosszú szünet következik, egészen 2008 második negyedévéig. Ezután az EKB újabb negyedévenkénti emelésekbe kezd, 5,00 százalékig emelve kamatszintjét 2008 végére - olvasható az előrejelzésben. A Dresdner szerint ha ez a forgatókönyv valósul meg, azzal lehetővé válik a cég által az MNB-től várt további fél százalékpontos kamatcsökkentés végrehajtása 2008 első felében. Ha azonban az EKB ennél az előrejelzésnél keményebb szigorításra szánja el magát, az késleltetheti, sőt teljesen meg is akadályozhatja a magyarországi enyhítési ciklus utolsó szakaszának végrehajtását - írja a Dresdner Kleinwort keddi londoni elemzésében.

A cég a koalíció által körvonalazott adóreformokat jó irányba tett, a rendszert egyszerűsítő, versenyképesség-javító és deficitcsökkentő lépésnek nevezi. A londoni Dresdner-elemzők ugyanakkor jövőre a hivatalos 4,3 százalékos cél helyett 5,1 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak. Megjegyzik azonban, hogy a folyamatos javulás még mindig jobb, mint egy olyan súlyos mértékű költségvetési konszolidáció, amely szinte bizonyosan éles ívű visszaforduláshoz vezet vagy a 2010-es választások előtt, vagy utána.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kiadott elemzés is csak fokozatos magyar pénzügypolitikai enyhítésre lát lehetőséget, egyebek mellett szintén a cég által várt agresszív EKB-kamatemelés miatt. A ház szerint a magyarországi monetáris környezet "egyébként sem annyira szigorú, mint sokan gondolják": az előretekintő reálkamatszint jelenleg az elmúlt évekre jellemző 3-4 százalékos sáv alsó széléhez közelít.

Emellett a magas nominálbér-növekedés, az emelkedő élelmiszer- és olajárak, valamint az erős globális növekedés miatt felfelé ható kockázatok terhelik a belső inflációt, ezért - jóllehet lanyha a hazai növekedés - a JP Morgan nem számít agresszív MNB-kamatcsökkentésre. Az év végére ez a ház is 7,00 százalékos kamatszintet, és 2008 tavaszára 6,50 százalékig tovább csökkenő MNB-alapkamatot vár. Az előrejelzés szerint az euróövezeti jegybanknak a keresleti és a kínálati oldal összehangolása érdekében már jövő tavaszig legalább 4,75 százalékra kell emelnie alapkamatát a jelenlegi 4,00 százalékról. Ha azonban az euróövezeti maginfláció jelentősebben meglódul, ennél is magasabb EKB-kamatszintre lesz szükség - áll a JP Morgan londoni elemzésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!