Csatorna lesz végre Békéscsabán is

Vágólapra másolva!
Elkészültek a közel húsz milliárd forintra becsült békéscsabai szennyvízcsatorna beruházáshoz kapcsolódó, az építési engedélyek megszerzéséhez szükséges tervek - közölte a város polgármestere, Vantara Gyula. Békéscsabán csak ötvenszázalékos a csatornaellátottság.
Vágólapra másolva!

A tervek elkészítését 300 millió forinttal támogatta a kormány, míg további 100 millió forintot az önkormányzat biztosított. A közel húszmilliárd forintra tervezett beruházást az önkormányzat saját erőből nem tudná finanszírozni, ezért a város pályázatot fog benyújtani a Környezet és Energia Operatív Programhoz (KEOP), és arra számít, hogy a támogatás mértéke, optimális esetben elérheti akár a nyolcvan százalékot is.

A polgármester hangsúlyozta: végleges költségvetést egyebek között azért sem lehet még elkészíteni, mert nem tudni, hogy az unió a beruházás egészét, vagy annak kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadott változatát fogja támogatni.

A város mindazonáltal számít a lakosság befizetéseire is, amit a polgármester 1.2-1.3 milliárd forintra becsül. A fennmaradó rész, a műszaki tartalomtól függően lehet akár 1-2 milliárd forint, ezért a város pályázni kíván a saját erő kiegészítésére is. "Ha, nem nyerünk, akkor valószínűleg hitel segítségével kell az önkormányzatnak előteremtenie a saját erőt" - mondta egyebek mellett Vantara Gyula.

Az elkészült tervek mindazonáltal a város teljes egészének a csatornázását célozzák. Így több mint 165 kilométer gerinccsatorna, valami 35 kilométer nyomóvezeték épülne. A program részeként korszerűsítenék és bővítenék a meglévő szennyvíztisztító telepet is.

A polgármester abban reménykedik, ha minden az eltervezett forgatókönyvek szerint alakul, 2009 első félévében megkezdődhet a városban a beruházás, amely majdnem 11 ezer ingatlan rácsatlakozását jelenti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről