A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Belehúzott az ipar júliusban

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés júliusban 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a júniusi szintet 1,4 százalékkal haladta meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A termelés volumene az év első hét hónapjában 8,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a szeptember elején közölt előzetes számokkal.

Tavaly júliusban a növekedés 12,2 százalékos volt a kiigazított és a kiigazítatlan index szerint egyaránt.Az ipari export 2007 első hét hónapjában 16,9 százalékkal, júliusban 24,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júliusi exportértékesítés közel kétharmadát a feldolgozóipar két alágazata adta.

Júliusban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 36,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás 19,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júliusi belföldi értékesítése 0,9 százalékkal emelkedett, júliusban 1,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest.

A feldolgozóipar termelése 2007 első hét hónapjában 13,3 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 18,6 százalékkal visszaesett 2006 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ágazatok közül számottevően, 30 százalékkal emelkedett a nagyobb súlyú gép, berendezés gyártása. A feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét kitevő járműgyártás termelése is jelentősen, 21,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A hazai eladások nagysága is bővült.

Az előző havinál gyorsabb ütemben, 20,8 százalékkal nőtt a feldolgozóipari termelés több mint negyedét adó(legnagyobb súlyú) villamos gép, műszer gyártása, melyhez nagyrészt a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Kisebb mértékű növekedés figyelhető meg a vegyi anyag termék gyártásában (13,2 százalék).

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártás 2,5 százalékkal csökkent. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 15,5 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb mértékű volumenbővülés a Közép-Dunántúlon (16,2 százalékkal) figyelhető meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!