Emelkedhet a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 107,41 pontos emelkedéssel, 27 857,69 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,39 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvégét követően fölfelé indulhatnak az árfolyamok szerdán a Budapesti Értéktőzsdén. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: a magyar börze zárvatartása idején hektikusan mozogtak a nemzetközi piacok, kedden viszont erősödéssel zártak a vezető tőzsdeindexek. Ennek alapján a szakértő arra számít, hogy a BÉT-en is kisebb emelkedéssel indul a kereskedés. Napközben az amerikai vállalati jelentések, illetve az újabb amerikai lakáspiaci adatok befolyásolhatják a részvényárakat.

Az elemző megemlítette, hogy az Európai Unió bírósága kedden kimondta, hogy az a német törvény, amely a Volkswagen cég felvásárlását hivatott megakadályozni, ellentétes az uniós szabályokkal. Úgy vélte azonban, hogy ez nem változtat a Mol-OMV szituációban, és várhatóan piaci hatása sem lesz, de a Lex Mol törvényben hozhat némi finomítást.

Herczenik Ákos szerint a Volkswagen törvénnyel kapcsolatos EU álláspont az jelzi, hogy az unió nem tolerálja, ha az állam próbálja meg jogi eszközökkel korlátozni a részvényesek jogait. A cégek azonban, a részvényesek döntése alapján, védhetik magukat a felvásárlás ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!