Magyarország a legsebezhetőbbek között

Vágólapra másolva!
A Világbank után az EBRD is arra figyelmeztet, hogy Kelet-Európa látszólagos szilárd pozíciója ellenére egyes országok még megszenvedhetik az Amerikából indult hitelválságot. A bank szerint e szempontból Szerbiáéhoz és Bulgáriáéhoz hasonló a helyzetünk.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben kialakult világméretű hitelválság meg fogja rázni Kelet-Európa legsebezhetőbb gazdaságait, és le fogja lassítani a növekedést - mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza egy belső, munkatársaknak szánt leiratban, melyet a hétfői Financial Times ismertetett.

Erik Berglof szerint a térség országainak többsége eddig "remekül vészelte át" a pénzpiacok zűrzavarát: több helyütt rekordméretű a növekedési ütem, és a piaci reformok is haladnak. Néhány államot ugyanakkor, úgymond, a későbbiekben nagyobb kockázat fenyeget, így Bulgáriát, Lettországot, Romániát, Szerbiát - és Magyarországot.

"Egészen biztos, hogy a nyugati krízis jó ideig elhúzódik még, és előbb-utóbb komoly hatással lesz ezekre az országokra. Meg kell azonban különböztetni két következményt: a rövid távú likviditási problémákat és a hitelfelvétel költségeinek hosszú távú növekedését. Az utóbbi a súlyosabb" - jegyezte meg Berglof.

A szakember szerint azonban pozitív fejlemény lehet, ha a kockázatok hatására bizonyos országok visszafogják a hitelekből finanszírozott növekedést. "A hűlés jót tenne, mert ezek a gazdaságok, különösen az olyan szektoraik, mint az ingatlanpiac, talán túl gyorsan növekedtek az elmúlt években" - mondta Berglof, itt vélhetően nem Magyarországra célozva.

Az EBRD-dokumentum lényegében egy múlt héten közölt világbanki jelentés megállapításait visszhangozza. Abban az állt, hogy az Európai Unió új tagállamai "relatíve sértetlenül" úszták meg a hitelpiaci válságot, de a magas folyófizetésimérleg-hiánnyal küzdő országok még megszenvedhetik.

A Világbank szerint a 10 új tagállam pozíciója az eurózónába lépésre való folyamatos felkészülés és az ehhez kapcsolódó brüsszeli monitorozás miatt biztosnak tűnik, de az export csökkenése elhúzódó válságot okozhat. A jelentés elsősorban a rossz külkereskedelmi mérlegű balti államokat és Bulgáriát sorolta a fenyegetettek közé.