A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bajban a tolltermelés

Vágólapra másolva!
A világ legdrágább libatolla a magyar, mivel kiemelkedő a minősége. A baromfitenyésztést ért veszteségek azonban kihatnak a "tollpiacra" is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy magyar téli pehelypaplan a külföldön már 600-800 dollár körül van, ugyanennek kínai változata 200-300 dollár - mondta a lapnak Kovács Péter, a Hungária Tollfeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója. Az Egyesült Államokba és több európai országba is szállító cég vezetője szerint a két paplan (még akkor is, ha mindkét esetben pehelypaplanról beszélnek) nem is ugyanaz. A magyar pehely minőségét meg sem közelíti a kínai. Belföldön egy kétméteres, körülbelül egy kilogramm pehelyből készült paplan ára 40-45 ezer forint. Egyedi megrendelés és méret esetében az ár a 100 ezer forintot is elérheti. Kovács Péter szerint az itthon értékesített árut is inkább a külföldiek vásárolják.

Bár a kézzel tépett magyar lúdtoll minősége elismerten a legjobb a világon, piaci pozícióit igen nehezen tudja tartani. Több termelő például egy kínai mezőgazdasági kiállításon próbálja eladni portékáját, ahol a lehetőséget abban látják, hogy a luxus kategóriát kínálják.

A hazai ágazat gondjait jól mutatja, hogy a víziszárnyas- tolltermelés az idén 3000-3200 tonna között alakul, míg tíz évvel ezelőtt még elérte a 4300-at. Ezzel együtt a baromfiágazat egész évi kivitelének 10-12 százalékát a toll adja - állítja Varga Ferenc, a Magyar Tolltermék Tanács elnöke, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója. A visszaesés elsősorban a lúdtenyésztés csökkenésének a következménye - írja a Népszabadság.

A 2000-es évektől kezdődően a hazai baromfi-feldolgozó ipar jó néhány szereplője nehéz helyzetbe került, többen tönkre is mentek. Míg 2000 és 2003 között évente átlagosan csaknem 4,9 millió hús- és pecsenyeludat neveltek az országban, 2004 és 2007 között már csak 2,59 milliót. A termelési költségek a lúdtelepekre vonatkozó új előírások miatt megnövekedtek, míg az egyéb bevételek, támogatások elmaradtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!