A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Növekvő egyensúlyhiánnyal küzd Románia

Vágólapra másolva!
Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta hétfőn Románia eddig is jórészt gyenge befektetői szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a román kormány nem ad megfelelő gazdaságpolitikai választ a gyorsan növekvő külső egyensúlyhiányra, miközben egyre romlanak a globális hitelpiaci viszonyok.
Vágólapra másolva!

Románia hosszú lejáratú küladósi osztályzata - "BBB mínusz" - a még épphogy befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" sáv alsó széle, és ha a Standard & Poor's a román adósságot innen visszaminősíti, azzal Románia - egyedüliként az unióban - a spekulatív devizaadós-kockázati sávba süllyedne vissza.

A kilátásrontáshoz fűzött hétfői indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a román költségvetési politika expanzív, és a közelgő választások várhatóan tovább ösztönzik a költekezést, rontva a kormányzás általános minőségét és erősítve az inflációs nyomást. Ez akadályozza a kormányt az egyre romló külső egyensúlyhiány kezelésében, és abban is, hogy teljes mértékben kiaknázza az EU-tagságból eredő előnyöket, áll az S&P hétfői londoni elemzésében. A Standard & Poor's szerint ha a külső egyensúlyi helyzet tovább romlik, az 18-24 hónapon belül a román adóskockázat leminősítését eredményezheti.

A Fitch Ratings szeptember végén megerősítette ugyan a nála egy fokkal jobb, "BBB" szintű hosszú futamú román devizaadós-kockázati besorolást és a helyi valutában kiadott hosszú lejáratú kötelezettségek "BBB plusz" osztályzatát, ez a cég is megjegyezte azonban, hogy a román gazdaság külső finanszírozásában nőnek a kockázatok. A GDP-arányos román folyómérleg-hiány a Fitch szeptemberi prognózisa szerint 2007-ben eléri a 13,5 százalékot a tavalyi 10,2 százalék után, a működőtőke-fedezet ugyanakkor a tavalyi 60 százalékról 40 százalékra zsugorodik. Románia euróövezeti csatlakozását a Fitch 2015-re jósolta, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez is bizonytalan előrejelzés, mivel az ország előtt hosszú konvergenciafolyamat áll, gazdasága a túlfűtöttség jeleit mutatja, és még hosszú évekbe telik, mire az inflációs előírást teljesíti.

Többlet a szlovák büdzsében

Szlovákia egészen más helyzetben van, mint Románia. A szlovák költségvetés többlete 6,9 milliárd korona (hozzávetőleg 52 milliárd forint) volt október végén a pénzügyminisztérium adatai szerint az egy évvel korábbi 1,1 milliárd korona (8,4 milliárd forint) hiánnyal szemben. Az év első tíz hónapjában 263 milliárd korona volt a bevétel, az egész évre tervezett 84,7 százaléka, a kiadás 256 milliárd, időarányosan 73,4 százalék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!