A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idén is adót kéne fizetni a drága ajándék után

Vágólapra másolva!
A nagyobb értékű - 150 ezer forint feletti - ajándékok utáni illetéket továbbra is meg kell fizetni. Célszerű ajándékozási szerződést kötni, már ha el akarjuk kerülni, hogy vagyonosodási vizsgálatnál gondba kerüljünk.
Vágólapra másolva!

Az induló karácsonyi ajándékvásárlási roham közben sem célszerű elfeledkezni arról, hogy a 150 ezer forintnál drágább termékek után illetéket kell fizetni az adóhatóságnak - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A lap arról azonban nem tesz említést, hogy az ezt előíró jogszabályt 17 éve szavazta meg a törvényhozás - az 1990. évi XCIII. törvény szabályozza az ajándékozási illetéket. Az 1990 óta hatályos törvény szerint, ha a megjelölt 150 ezer forintnál nagyobb forgalmi értékű cikket, például plazmatévét, számítógépet ajándékozunk, azt harminc napon belül jelenteni kell az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH).

A bevallott ajándékozást a hivatal írásban igazolja, majd az értéknek megfelelő illetéket szabja ki. Ez alól a szűk családi kör sem kivétel, ekkor 11-21 százalék, tágabb rokonság esetén 15-30 százalék az illeték mértéke. Amennyiben barátainknak kívánunk kedveskedni, úgy 21-40 százalék kerül az államkasszába. Érdekesek e kulcsok, a törvény szövegében ugyanis rendre 5, 8, illetve 10 százalékos mérték szerepel.

Aki vagyonosodási vizsgálattól tart, írjon ajándékozási szerződést. Ezt javasolják az adószakértők azoknak, akik papírokkal szeretnék igazolni, honnan volt pénzük egy-egy drágább termékre - írja a Magyar Nemzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!