A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tíz vasútvonalat vállalnak át a települések

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium javaslatára 34 település önkormányzata 10 térségi vasútvonalat vállalt át írásban. átminősítésről. A lehetőség minden érintett önkormányzat számára nyitott volt arra, hogy kijelenthesse, hajlandó tenni azért, hogy a vasút helyben és országosan is hatékonyabban, pazarlásmentesen működhessen.
Vágólapra másolva!

A szaktárca szerint a vasút gazdaságosabb működése, az ennek nyomán bővülő fejlesztési források előteremtése, a vasúti reform folytatása minden adófizető közös érdeke. Az országos és helyi érdekek összehangolásának eszköze lehet az egész Európában sikeresen működő térségi vasúti koncepció. A GKM várja a postán feladott szándéknyilatkozatok megérkezését.

A mostani nyilatkozatok alapján a minisztérium pályázatokat ír ki a térségi vasutak üzemeltetőinek kiválasztására. A térségi vasúttá minősítéssel a minisztérium nem állami feladatot kíván áthárítani az érintett önkormányzatokra, a helyközi közlekedés ellátása továbbra is a GKM felelőssége.

A térségi kezelésre áttérni kész, de ezt határidőig nem jelző önkormányzatok az átminősítéshez nélkülözhetetlen fejlesztési szándékról november 7-e után is nyilatkozhatnak, ez azonban már nem lesz hatással a menetrendről szóló idei döntésre. Az ilyen vasútvonalak esetében az önkormányzatoknak a térségi vasúti közszolgáltatásként nyújtott személyszállításra a következő, tavaszi menetrend készítésekor lesz lehetőségük áttérni.

A GKM alacsony forgalmú vasútvonalakkal kapcsolatos vizsgálatának adatait, legfontosabb tanulságait összegző anyagához 2007. november 7-ig 73 hozzászólás érkezett a minisztérium honlapjának Civil Fórumára.

A gazdasági és közlekedési miniszter a vizsgálat adatainak birtokában, a szakmai javaslat ismeretében, az előzetes önkormányzati szándéknyilatkozatok és a társadalmi egyeztetésen felmerült vélemények figyelembevételével hoz döntést a 2008-as évi integrált vasúti és autóbusz menetrend véglegesítéséről november folyamán.

VasútvonalTelepülés
2/b

Almásfüzitő-Esztergom

Almásfüzitő

Dunaalmás

Esztergom
Lábatlan
Neszmély

Nyergesújfalu

Süttő
Tád
Tokod
5

Székesfehérvár-Komárom

Komárom

22

Körmend-Zalalövő

Körmend
Nádasd
Szőce

Zalaháshágy

Zalalövő
37

Mezőfalva elág. - Paks

Marcali
42

Mezőfalva elág. - Paks

Bölcske
65

Villány-Mohács

Mohács

78

Balassagyarmat-Ipolytarnóc

Balassagyarmat
Hugyag

Ipolytarnóc

Litke
Ludányhalászi

Nógrádszakál

Őrhalom

Szécsény
Sáránd
107

Sáránd-Létavértes

Létavértes

Hosszúpályi

Derecske
117

Tiszalök-Ohat-Pusztakócs

Polgár
Tiszacsege

Újtikos

127b

Vésztő-Körösnagyharsány

Vésztő


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!