A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Brutális veszteség könyvelhetett el a Merrill

Vágólapra másolva!
Az öt vezető Wall Street-i befektetési bank egyike, a Merrill Lynch & Co. tegnap bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 14,1 milliárd dollárt kénytelen leírni főként az USA jelzálogpiacán kihelyezett hiteleinek bedőlése miatt és 9,8 milliárd dollár nettó veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 2,35 milliárdos nyereség után. A részvényenként 12,01 dolláros veszteség a legnagyobb a társaság történetében és több mint kétszeresen haladja meg a Bloomberg 4,85 dolláros elemzői konszenzusát - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az értékcsökkenési leírást jobban eltalálták a szakértők: 10 és 15 milliárd dollár közé tették az összeget, de a közölt adat ennek a felső határa közelébe esik, amit ugyancsak kedvezőtlenül fogadott a piac.

A Merrill az elmúlt évben összesen 23 milliárd dollárt veszített a jelzálogpiaci válság nyomán, ezen belül az éves nettó veszteség 7,78 milliárd dollár volt. A társaság negyedéves jelentésének hatására gyengült a dollár mind az euróval, mind a jennel szemben és az európai tőzsdék elvesztették a nap elején megszerzett többletüket. Az amerikai határidős in dexjegyzések szintén estek.

A Merrill Lynch előtt egy nappal tette közzé negyedik negyedéves jelentését a JPMorgan Chase & Co. A társaság ugyan nyereséget ért el, ám nettó profitja a vártnál nagyobb mértékben, 24 százalékkal, 2,97 milliárd dollárra csökkent, mivel 1,3 milliárd dollárt veszített jelzálogpiaci hitelein és a vártnál többet tartalékolt emelkedő lakáshitel-veszteségeinek fedezésére. A befektetők azonban a nyereségre koncentráltak, és az adatok közzététele utáni vásárlásaikkal közel 6 százalékos pluszba pumpálták fel a JPMorgan részvényeinek árfolyamát.

A Merrill és az ugyancsak kolosszális mínuszról beszámoló Citigroup (Napi Gazdaság 2008. január 16.) egyaránt sürgős tőkebevonással igyekszik betömködni a költségvetésén támadt réseket: az előbbi 6,6 milliárd dollárért értékesítette elsőbbségi részvényei egy részét a kuvaiti állami befektetési alapot is tartalmazó befektetői csoportnak, miután korábban 6,2 milliárd dolláros tőkeinfúziót kapott részben a szingapúri állami alapot kezelő holdingtól. Az utóbbi bank már összesen 22 milliárd dollár pluszforrás bevonásánál jár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!