Kitiltanák a játékokat az élelmiszerekből

Vágólapra másolva!
Megtiltaná az ajándék játékok elhelyezését a gabonapelyhekben, chipsekben és egyéb élelmiszereket tartalmazó zacskókban Günter Verheugen, az Európai Bizottság (EB) ipari ügyekért felelős tagja. Günter kezdeményezte is, az ügy kivizsgálását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az indítvány nem vonatkozik a Kinder-tojásokra, viszont a nagyobb méretű húsvéti csokoládétojásokra kiterjedne. A javaslat része a játékokra vonatkozó termékbiztonsági szabványok módosításáról szóló javaslatcsomagnak, amit a jövő héten tesz közzé az EB.

A bizottság jelentősen csökkenteni akarja az ólmozott festékek, rákkeltő anyagok és különböző allergének használatát - közölte egy bizottsági forrás a Reuters hírügynökséggel. Az ólom és a nikkel felhasználását például lényegében teljesen meg kívánják tiltani. A játékgyártókat - köztük a Mattelt, a Hasbrót és a Hornbyt - képviselő ipari szövetség szerint azonban az egyes összetevők csökkentésére vonatkozó előírásokat megfelelően alá kell támasztani. Készek elfogadni, hogy változásra van szükség, mert a jelenlegi szabványok tíz éve vannak hatályban, de az előírt mértékeket tudományosan meg kell alapozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről