Érdemes lesz előtörleszteni a hiteleket

Vágólapra másolva!
Érdemes lesz előtörleszteni a hiteleket, mert olcsóbbá válik a hazai lakossági ügyfeleknek az új, uniós direktíva révén, amelyet szerdán szavazott meg az Európai Parlament - derül ki a pénteki Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

A változás a teljes lakossági hitelállomány mintegy ötödét - mai állás szerint 1200 milliárd forintot - érinti, és számos ponton alkalmazkodásra kényszeríti majd a hazai hitelintézeteket is, ám egyelőre kevesen kezdték meg a felkészülést.

A direktíva 2010-es életbelépésétől az ügyfélnek legfeljebb egyszázalékos díjat számíthat fel a hitelintézet, amennyiben idő előtt visszafizeti a teljes kölcsönöszszeget. Azzal is meg kell barátkozniuk a hitelnyújtóknak, hogy az ügyfél a szerződés aláírásától számított két héten belül indoklás nélkül elállhat a megállapodástól.

A bankoknak egységesíteniük kell a kölcsönt felvevők számára adott információikat, így összehasonlíthatóvá válnak a fizetendő kamatköltségek és a késedelmi díjak Európán belül. Jelentős változást hoz az éves díj egységes számítási módszerének bevezetése is, hiszen a jelenleg alkalmazott teljes hiteldíjmutatót a fogyasztási hiteleknél az APR-nek (Annual Percentage Rate of Charge) kell felváltania. A Magyar Bankszövetség szerint nem származik hátránya a bankszektornak a változásokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!