Törékeny kezdeti emelkedés a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 392,05 pontos emelkedéssel, 23 846,18 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,67 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Törékeny lehet a kezdeti fellendülés a BÉT-en. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint rövid távú lesz az emelkedés, a következő napokban, hetekben pedig ismét lefelé fordulhatnak a részvénypiacok. Az elemző szerint az amerikai rendkívüli kamatcsökkentés nem oldott meg minden problémát, és a befektetők továbbra is bizonytalanok.

A magyar piacon pozitív hírként értékelte a Mol bejelentését arról, hogy folytatja saját részvény vásárlásait. Ez egyrészt keresletet teremt az olajrészvény piacán, másrészt növeli annak az esélyét, hogy a következő közgyűlésen 10 százaléknyi saját részvényt bevon a cég, ami által nő az egy részvényre jutó fair érték - fejtette ki Herczenik Ákos.

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán vegyesen, többnyire szerény nyereségekkel nyitnak. Az ázsiai részvénypiacok szerdai föllendülése nem ad elég ösztönzést, miután kedden a Wall Street veszteségekkel végzett, és a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései szerda reggel is lefelé tartottak, jeléül annak, hogy a Fed keddi, rendkívüli kamatcsökkentése önmagában nem elég az általános világgazdasági borúlátás eloszlatására.

Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 tizenhárom pont körüli nyereséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 kilenc pont körüli előrelépéssel kezdhet.

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé szerda reggelre 67 ponttal 11 884 pontra esett, a Nasdaq összetett mutatójáé 33,50 ponttal 1768,50 pontra süllyedt, az S&P 500-asé 7,50 ponttal 1301,80 pontra rosszabbodott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!