A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jövőre vehető részvény az állami cégekben

Vágólapra másolva!
"Jó lenne, ha az év végén, vagy a jövő év elején már vásárolhatnának az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők az Új Tulajdonosi Program keretében" - mondta az Új Tulajdonosi Program Tanács alakuló ülését követően Mészáros Tamás, a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

A programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt, a tanács tanulmányokat készíttet és biztosítja, hogy a javaslatról társadalmi, szakmai párbeszéd folyjon, majd április végéig javaslatot tesz a kormánynak a program alapvető elemeiről. Mészáros Tamás ide sorolta a részvétel feltételeit, a kedvezmények körét, illetve a határidőket is.

A programban részt vevő cégek megnevezése a kormány hatásköre; elhangzottak már cégnevek és ehhez képest - ahogy Mészáros fogalmazott - a fejében is van még további egy-két vállalat, ám a kijelölésbe a tanács nem szól bele. A kiválasztás viszonylag gyorsan megtörténhet, a tényleges részvény kibocsátás azonban hosszú előkészítést igényel - tette hozzá. Példaként megemlítette, hogy befektetési bankot kell választani, és az országos terítésre nyilvános tendert kell lefolytatni.

A tanács ezentúl hetente kétszer ülésezik, az első megbeszélés jövő kedden lesz. Az alakuló ülésen részt vett Gyurcsány Ferenc is, Mészáros Tamás ismertetése szerint a kormányfő vázolta a program célját. A testület elfogadta a munkatervét, amely szerint a háttértanulmányok folyamatos megvitatásával április elejére, közepére olyan javaslatot állít össze, amelyet társadalmi vita után április végén a kormány elé terjeszthet.

A testület elnökén túl a tanács tagja: Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke, Pongrácz Tibor az ÁPV Zrt. felügyelőbizottságának volt MDF-es tagja, Hardy Ilona, a monetáris tanács tagja, Borsik János (OÉT munkavállalók), Pataky Péter (OÉT munkavállalók), Dávid Ferenc (VOSZ OÉT munkaadók), Németh Ferenc, a Nemzeti Civil Alapprogram Tanács elnöke, Garai István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, Tóth János, a Gazdasági Szociális Tanács elnöke, Jankovics György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Kupa Mihály volt pénzügyminiszter, valamint Vértes András, a GKI Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!