A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Takarékoskodnak az euróövezet kormányai

Vágólapra másolva!
Az euróval fizető övezet pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a lassuló gazdasági növekedés ellenére takarékos költségvetési politikát folytatnak, és jövőre 0,5 százalékkal csökkentik a strukturális államháztartási hiányt.
Vágólapra másolva!

A miniszterek kedd éjjel folytattak erről megbeszélést Brüsszelben, ahol szerdán az Európai Unió pénzügyminiszterei - tehát a 15 eurózónabeli miniszter, a nem eurózónabeli országok képviselővel kiegészülve - tartanak tanácskozást.

Az eurózóna pénzügyminiszterei megállapodtak abban is, hogy tartózkodni fognak az adólefaragásoktól, hacsak azt nem kompenzálják az emelkedő strukturális bevételek, illetve a kiadási lefaragások.

A miniszterek megállapították: tavaly az eurózóna mélységi rekordot döntött abban, hogy mindössze a GDP 0,7 százaléka volt a strukturálisan számított agregált államháztartási deficit. Ez azonban olyan váratlan mértékű bevételnek volt betudható, ami nem ismétlődhet meg, és ráadásul most növekszik az inflációs kockázat, ezért "óvatos" fiskális politikára van szükség - tették hozzá.

A gazdasági kilátásokat illetően Joaquin Almunia pénzügyi EU-biztos úgy véli, hogy az eurózónában idén lassul a növekedés, majd 2009-ben ismét felfelé ível. Peer Steinbrück német pénzügyminiszter ehhez hozzátette: Európában is veszélyt jelent ugyan az olaj és az élelmiszer árának emelkedése, valamint a pénzpiacok felbolydulása, ám az európai gazdaság jobban szervezett, jobb szerkezeti összetételű, mint az amerikai, ezért, "nem pesszimistának, hanem realistának" kell lenni.

A miniszterek üdvözölték, hogy az utóbbi időben az euró értéke valamelyest csökkent a dollárhoz képest, de még mindig törékenynek tekintik az árfolyamot, Franciaország pedig továbbra is - a realitásokhoz képest 10-20 százalékkal - túlértékeltnek tartja az eurót, ami rontja az euróövezetbeliek exportesélyét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!