Újabb kormánypénz tűnt el a fociban

Vágólapra másolva!
Kormányzati kezességhez jutott Advertum Kft. - írta meg az MTI a Magyar Nemzetre hivatkozva. Az Advertum Kft. 5,2 milliárdos hitelhez kapott kormányzati kezességvállalást, ebből az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárd forintot pedig országos médiarendszer kiépítésébe fektet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet Veres János pénzügyminisztert és Sziky Gyulát, a cég volt vezetőjét hozta hírbe. Az újság május 26-ai számában azt írta: Sziky Gyula, az Advertum volt résztulajdonosa jó viszonyt ápol Veressel.

Veres János csütörtökön visszautasította azt az állítást, hogy "közismerten jó kapcsolata" van az említett céggel. Veres János közölte: 2001-ben az akkori kormány 8 milliárd forintos garanciát vállalt a futball szereplőinek hitelére, ebből az elmúlt év végén 3,1 milliárd forint értékű garanciát beváltottak a Magyar Fejlesztési Bank részére. A pénzt a költségvetés kifizette.

"Ez az Orbán-kormány garanciavállalása volt" - hangsúlyozta a miniszter. Közölte: a beváltott garancia az érvényes szabályok szerint az APEH-hez került, így az adóhatóságnak van követelése a magyar futball azon szereplőivel szemben, amelyek a hitelből részesedtek. Ide tartozik lényegében valamennyi első osztályú labdarúgó klub és több másodosztályú egyesület.

Ebben a helyzetben megoldást kellett arra keresni, hogy miként lehet elkerülni az érintett klubok bezárását - tette hozzá Veres János.

A miniszter elmondta: hosszú egyeztetés után találtak egy olyan társaságot, amely valóságos kötelezettségvállalást tudott tenni annak érdekében, hogy ne kelljen megszüntetni a klubokat. Ezért a kormány úgy döntött, hogy az ajánlatot elfogadja; ez jelent meg a Magyar Közlönyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!