A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Válságos helyzetben is növekszik az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP-csoport első negyedévi profitja 55,3 milliárd forint lett, ami gyakorlatilag megfelelt az elemzői várakozásoknak. Kérdés azonban, hogy a bank célltartalékolásának nagyságrendjét miként ítélik meg az elemzők, ez az a pont ugyanis amit megszoktak kérdőjelezni. Egy azonban biztos, az amerikai jelzálogválság ellenére is nő a bank profitja. 
Vágólapra másolva!

Az OTP-csoport eszközportfoliójában nincs olyan strukturált termék, amely a jövőben bármilyen negatív eredménykihatással járna - szögezi le a gyorsjelentésben a bank vezetése hozzátéve: a lejárati profilja egészséges, az év egészében mindösszesen 350 millió eurónyi hazai jelzáloglevél, szindikált hitel, illetve alárendelt kölcsöntőke törlesztés válik esedékessé.

A bruttó hitelállomány 2008. első negyedévi záróértéke 6197 milliárd forint volt, 31 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt és 8 százalékkal haladta meg az előző negyedévet. A bruttó hitelállomány a mérlegfőösszeg 68 százalékát képviselte. A bruttó hitelállományon belül a legnagyobb részarányt a mikro- és kisvállalkozói hiteleket is magukban foglaló retail hitelek képviselték. A vállalati hitelportfolió önkormányzati hitelekkel együtt (2313 milliárd forint) 37 százalékot, míg a gépjármű-finanszírozás (354 milliárd forint) a legkisebb állományt 6 százalékot jelentett. A lakossági hitelállományon belül a lakás- és jelzálog-fedezetű hitelek együttes nagysága 2,194 milliárd forint volt, a fogyasztási hiteleké pedig 1,035 milliárd forint.

A bankcsoport adózás utáni első negyedéves eredménye 55,3 milliárd forint volt, ami 9,5 százalékos éves és 7,2 százalékos negyedéves eredményjavulást jelentett. A gyorsjelentés külön kiemeli, hogy a nettó kamatbevételek 12,6, illetve a nettó díj- és jutalékbevételek 12,2 százalékkal növekedtek. A kedvező számok mindenek előtt a jelentős állományi dinamikának köszönhetőek: éves szinten a bruttó hitelállomány 31,4 százalékkal, a betétek 22,7 százalékkal bővültek.

A hitel/betét mutató 116,2 százalékra nőtt, ez 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bázisnál. A növekedés mellett a portfolió minősége stabilan jó, a problémás hitelek részaránya változatlanul 4,2 százalék volt, a fedezettségük viszont 62,9 százalékra nőtt. A bankcsoport konszolidált kamatmarzsa 5,15 százalékra csökkent 11 bázisponttal.

A kamatok kiadásainál a növekedés az ügyfélbetéteknél, ( plusz 15 százalék), a kibocsátott értékpapíroknál ( plusz 35 százalék), valamint az alárendelt kölcsöntőkénél ( plusz 20 százalék)volt év/év alapon.

A korrigált céltartalékképzés 12,3 milliárd forint volt, 1,3 milliárd forinttal (plusz 11,6 százalék) több mint 2007 hasonló időszakában. A csoportszintű kockázati költségszint (0,82 százalék) negyedéves alapon 0,37 százalékponttal, éves alapon pedig 0,15 százalékponttal csökkent. A problémás hitelek fedezettsége azonban így is közel 2 százalékkal 63 százalékra nőtt.

A nem kamatjellegű bevételeken belül a nettó díj- és jutalékbevételek 12,2 százalékkal nőttek, az értékpapírokon realizált eredmény viszont az egy évvel ezelőtti 851 millió forinttal szemben 3,35 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el. A nettó devizaárfolyam nyereség 7,56 milliárd forint volt.

A nettó biztosítási eredmény több mint 90 százalékkal javult (6,4 milliárd forint) az előző évi szinthez képest, míg a korrigált egyéb nem kamatjellegű bevételek 5,1 százalékkal csökkentek.

A teljes bevételeken belül a nem kamatjellegű bevételek aránya 32,8 százalék volt, 0,4 százalékponttal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Az időszak korrigált nettó kamatbevétele 3,1 milliárd forinttal haladta meg az előző negyedévet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!