A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kárpótlás a le nem szedett gyümölcsért

Vágólapra másolva!
Az agrártárcánál vizsgálják annak a lehetőségét, miként kárpótolhatják azokat a gyümölcstermelőket, akik az alacsony átvételi árak miatt nem szedik le a gyümölcsöt. A termelők többsége inkább korrekt piacot szeretne - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint egy hétfői szakmaközi egyeztetésen felmerült annak a lehetősége, hogy a tizenegy elismert értékesítő szervezet (tész) tagsága a fán maradt gyümölcs után kilónként 10-15 forintot kapna. Ebből futná a gyümölcsmaradvány lerázására és talajba tárcsázására. Az uniós szabályok szerint a nem tész-tagoknak az összeg 75 százaléka lehet hozzáférhető.

A termelők között sokan azért nem szedik le a termést, mert a kereskedők ajánlata gyakran a szedők bérét sem éri el. Eddig egyedül a meggytermelők körében tört ki a pánik, és vonultak a meggyöntők a Kossuth térre, de látszik, hogy a meggygondok nem lesznek egyediek az idén.

Borítékolni lehet, hogy a szilvával, őszibarackkal és az őszi almával is baj lesz. A szilvából a legtöbb kertben jó termést várnak, az esők is jó időpontban érkeztek, minden együtt, hogy jó legyen a szezon. A termelők azonban attól tartanak, hogy megismétlődik a meggyszezon forgatókönyve: a szűk piacra hivatkozva, a felvásárlók csak rendkívül alacsony árakat fognak ajánlani.

Ezzel szemben a nyári almákat a kereskedők kilónként 150 forint körüli áron vásárolják, amit a termelők jónak mondanak. Ez a gyümölcs a piacokon 260-300 forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!