A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új Mura-híd épül EU-s támogatással

Vágólapra másolva!
Folyik az eljárás a Zala megyei Murakeresztúr és a horvátországi Kotor (Kotoriba) közötti híd építésének engedélyezésére, a megvalósítással közúton 50 kilométerrel kerülnének közelebb egymáshoz a légvonalban csak egy-két kilométerre fekvő szomszédos települések.
Vágólapra másolva!

Zala megye és a horvát Varasd megye, azon belül is Muraköz (Medjumurje) járás között jelenleg mindössze két összeköttetés van: a Letenye-Muracsány (Gorican) közúti, valamint a murakeresztúri vasúti átkelő. A magyarországi horvát kisebbség és a horvátországi magyarok számára a kapcsolattartási lehetőséget bővítené a híd a Mura által ma még kettéválasztott térségben.

Murakeresztúr és Kotor önkormányzata még 1999-ben kezdeményezte a közúti összeköttetés megvalósítását, akkor a vasúti híd bővítésére gondolva, de ez az elképzelés nem vált valóra. A mostani terveket a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program keretében, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásában valósítanák meg.

A zalaegerszegi Union-Plan Kft. által készített tervek szerint a 170 méter hosszú híd a jelenlegi vasúti hídtól alig 30 méterre épülne meg, két kilométernyi közúttal és négy kilométer kerékpárúttal kiegészítve.

Pavlicz Lajos, Murakeresztúr független polgármestere az MTI-nek elmondta: a mostani számítások szerint mintegy kétmilliárd forintba kerülne az építkezés, amelynek költségeit a jelenlegi elképzelések szerint Horvátország pályázná meg az EU-s felzárkóztatási alapból. A tervek úgy készültek, hogy határőrizeti és vámellenőrző létesítmények nem épülnek, mert a beruházás 2011-2012-re tervezett indulására Horvátország valószínűleg az unió tagjává válik, így az átkelő belső határon lenne.

A polgármester elmondta, hogy szó szerint is közelebb hozná egymáshoz a térségben élőket az új híd. Ma ugyanis csak úgy tudnak találkozni egymással a Mura által elválasztott települések lakói, ha közúton 55 kilométeres kerülőt tesznek Letenye felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!