A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Profitrekordot döntött a Caterpillar

Vágólapra másolva!
Az amerikai Caterpillar Inc. - saját becslése szerint a világ legnagyobb építőgép- és bányagépgyártó vállalata - szerdán 1,106 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 34 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az egy részvényre számolt 1,74 dolláros eredmény rekord a cég történetében.
Vágólapra másolva!

Szintén rekordra, 13,624 milliárd dollárra emelkedett a bevétel, 20 százalékkal haladva meg a tavalyi második negyedévi 11,356 milliárdot.

A sikert annak tulajdonították a beszámolóban, hogy a felzárkózó piacok kereslete, főleg Ázsiában - erősen ellensúlyozta az észak-amerikai és az európai lassulást.

Észak-Amerikában 8 százalékkal, Ázsiában 50 százalékkal, Latin-Amerikában 23 százalékkal nőtt a gépértékesítés. Nőtt Afrikában, a Közel-Keleten és a volt Szovjetunió területén is, de csökkent Európában - ennek mértékét nem közölték.

A Caterpillar eredményei, legalábbis ebben a piaci szegmensben, igazolni látszanak a "decoupling" elméletét, vagyis azt, hogy a felzárkózó gazdaságok önfejlődése mindinkább függetlenedik a legfejlettebb ipari országokétól, a felzárkózó piacokra zavartalanul áramló külföldi tőke gondoskodik az ottani kereslet kielégítéséről akkor is, annak ellenére is, ha a fejlett országoknak éppen rosszabbul megy - vagy talán éppen azért. A régi mondás - hogy ha Amerika tüsszent, a világ megfázik - ma már csak kisebb részt igaz: ha Amerikai tüsszent, Európa vagy inkább csak Nyugat-Európa megfázik, vélik elemzők.

"A cégnél töltött több mint 35 év alatt még sosem láttam ilyet, hogy a vállalatnak ilyen jól megy, miközben ilyen nehéz a gazdasági helyzet az Egyesült Államokban és Európában, és ilyen drágák a nyersanyagok" - mondta a maga részéről a Caterpillar elnök-vezérigazgatója, Jim Owens.

A Caterpillar szerdán 50 milliárd dollárra - a tavalyinál 11,2 százalékkal többre - emelte éves bevételi előrejelzését 47,2 milliárd dollárról, és a profit-előrejelzésén is javított. - Jó úton vagyunk az ötödik egymást követő rekordév felé - mondta a cég vezetője.

Észak-Amerikában évi átlagban a bevétel 0-3 százalékos, Latin-Amerikában 25-30 százalékos, Ázsiában is 25-30 százalékos, az európai-afrikai-közel-keleti térségben 10-15 százalékos növekedésére számítanak a Caterpillarnél.

Az első negyedévben a Caterpillar adózott eredménye 13 százalékkal 922 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 816 millióhoz képest, a bevétel, 11,796 milliárd dollár, 18 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévi 10,016 milliárdot.Tavaly a Caterpillar adózott eredménye csak kevéssé nőtt, 3,541 milliárd dollárra a 2006-os 3,537 milliárdról, a bevétele 8 százalékkal 44,958 milliárd dollárra emelkedett 41,517 milliárdról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!