Emelkedéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,08 pontos emelkedéssel, 20.956,25 ponton nyitott kedden, ami a hétfői záró értékéhez képest 0,15 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

Az elemzők csökkenést valószínűsítenek kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője szerint bár a fejlett piacokról enyhén pozitív impulzusok érkeznek, ez nem lesz elég a BUX emelkedéséhez, amely az utóbbi napokban is alulteljesítő volt.

A Mol a vártnak megfelelő második negyedéves eredményeket tett közzé reggel, ami szintén nem indokol nagy megmozdulást a papír árfolyamában. Mindezek alapján az elemző enyhe csökkenést valószínűsít a magyar piacon.

Az OTP-vel kapcsolatban kifejtette, hogy a bank csütörtökön esedékes gyorsjelentése mellett leginkább az hozhatna pozitív fordulatot a részvény árfolyamában, ha az orosz-grúz konfliktusban a megoldás jelei mutatkoznának. Emlékeztetett, hogy a bank orosz kitettsége miatt a dél-oszétiai katonai konfliktus kirobbanása után erősödött föl az eladói nyomás az OTP-papírok piacán.

A BUX hétfőn 44,41 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 20.925,17 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

Makrogazdasági adat gyengítette a Nikkei-t

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 127,31 pont gyengüléssel 13 303,60 ponton fejezte be a napot.

A szakértők azt mondták, hogy a befektetők nyereséget realizálnak azután, hogy hétfőn a Nikkei indexe 2 százalékos emelkedéssel három hete a legmagasabb szinten zárt.

A keddi gyengüléshez hozzájárult, hogy hanyatlottak azon cégek részvényei, amelyeknek komoly az exportja Kínába, miután lassul az ország növekedése.

Gyengültek a fémipari cégek papírjai a réz és a cink árának csökkenésére. A lassuló gazdaságnövekedés miatt a befektetők kivonják a pénzüket a nyersanyagokból, ami lefelé nyomja a fémek árát.

Kedden közölt adat szerint júliusban a japán nagykereskedelmi infláció 7,1 százalékos volt éves szinten. Ez 27 éves csúcs, és jóval meghaladta a szakérői várakozásokat.

Az adat tovább erősíti azokat az aggodalmakat, hogy a magas energia- és nyersanyagárak rontják a cégek nyereségességét, a gazdaság pedig recesszió közelébe kerül. A második negyedévi japán GDP-bővüléssel kapcsolatos adatot szerdán ismertetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!