Stabilak a hazai pénzügyi intézmények

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két napban, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság újabb hullámának indulását követően teljes körű felmérést végzett az általa felügyelt intézményeknél a krízis esetleges hazai hatásáról. A hazai pénzügyi intézményeket kis mértékben érintette a válság, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek.
Vágólapra másolva!

A felmérés eredményeiről a hatóság ma tájékoztatta az Európai Unió keretén belül működő európai bank, értékpapír, biztosítási és pénztárfelügyeleti bizottságokat (CEBS, CESR, illetve CEIOPS), amelyekkel folyamatos kapcsolatban van az ügyben.

Az áttekintés során a Felügyelet valamennyi szektor - a pénz-, tőke-, biztosítási és pénztári piac - összes intézményétől azonnali hatállyal adatokat kért be arról, hogy az érintetteknek van-e bármilyen jelenlegi vagy a továbbiakban felmerülő lehetséges üzleti kötődésük, esetleges jövőbeni veszteségük a problémák miatt megrendült külföldi intézmények kapcsán.

Az összesítés adatai szerint a hazai bankrendszer 2007. évi saját tőkéjének mintegy 1,3 százalékára rúg a válság kapcsán érintett nemzetközi szereplőkkel szembeni banki kockázati kitettség aránya, ezen belül a valóban kockázatos állomány mindössze 1,5 ezrelék.

A befektetési vállalkozások által kezelt teljes ügyfélvagyonhoz viszonyítva ugyancsak 1 ezreléknyi a hazai alapkezelők által kezelt ügyfélportfóliókban (pénztári, biztosító és befektetési alapokban és egyéb portfóliók), illetve a befektetési vállalkozások ügyfelei tulajdonában lévő, a válságban érintett eszközök részaránya.

A hazai biztosítók saját tőkéjének 4 ezrelékére rúg a krízis kapcsán érintett nemzetközi cégcsoportokban való befektetői részvénykitettség, jellemzően a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások eszközalapjai révén.

Az összegzés alapján a magyarországi pénzügyi szolgáltatók esetében az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság jelenleg csekély hatást gyakorolt, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek. A Felügyelet a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci fejlemények esetleges magyarországi hatásait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!