Népszerűek az aluljegyzett állampapírok

Vágólapra másolva!
Két diszkontjegyre hirdetett soron kívüli visszavásárlási akciót kedden honlapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az ÁKK azért akar visszavásárolni a jövő áprilisban illetve júniusban lejáró papírokból, hogy az Államkincstár fiókhálózatában legyen kellő készlet a megnövekedett lakossági kereslet kielégítésére - mondta az MTI-nek Borbély László András vezérigazgató-helyettes.
Vágólapra másolva!

A lakosság a kincstár fiókhálózatában elsősorban egy éven belül lejáró diszkont kincstárjegyet vásárol. Miután az ÁKK júniusban beszüntette a hat-hónapos diszkontjegy aukciókat, ezekből átmenetileg hiány keletkezett.

A fiókhálózatban a papírok iránt számottevően nőtt a kereslet, fogyóban a keresett papírok, ezért akar az ÁKK az elsődleges forgalmazóktól visszavásárolni - mondta Borbély.

Mindkét papírból mintegy 170 milliárd forint van a piacon a korábbi kibocsátásokból.

A két diszkontjegy közül az egyik - az április 8-án lejáró papír - éppen az a papír, amelyre nem volt elegendő vételi érdeklődés a hétfői úgy-nevezett likviditási kincstárjegy aukción. Az elsődleges állampapír forgalmazók az aukción csak 10,4 milliárd forintnyit vásároltak volna az ÁKK által eladásra ajánlott 30 milliárd forintnyi diszkontjegyből. Az ÁKK a benyújtott ajánlatokat visszautasította, így nem bocsájtottak ki a hat-hónapos lejáratú sorozatból újabb mennyiséget.

Az ÁKK hétfőn éppen a kincstár fiókjaiban fogyatkozó állomány feltöltésére rendezett az áprilisban lejáró papírból aukciót, mondta Borbély. A szabályok szerint ugyanis az ÁKK a kincstár fiókhálózatának szükségletének kielégítésére csak aukció útján bocsájthat ki - az aukción eladott mennyiség feletti, a kincstári fiókok ellátására szolgáló kibocsájtással. Miután a hétfői aukció sikertelen volt, többletpapírt sem lehetett kibocsájtani, így maradt a másik lehetőség, a már piacon lévő, korábban kibocsátott papírok visszavásárlása, magyarázta az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A hétfői aukción az idén áprilisban kibocsátott, jövő április 8.-án lejáró sorozatból és az idén június 4-én kibocsátott, 2009 június 3.-án lejáró diszkontkincstárjegyből vásárol vissza az ÁKK. A visszavásárlási aukcióra, a szokásoknak megfelelően, az ÁKK nem hirdetett meg előzetesen sem mennyiséget, sem elvárt hozamot, ezekről a beérkező ajánlatok alapján dönt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről