Az orosz állam is segíti a nagybankokat

Vágólapra másolva!
Oroszország 950 milliárd rubelnyi (37 milliárd dollár) alárendelt - vagyis csőd vagy felszámolás esetén sorrendben nem először törlesztendő - hitellel segíti a kulcsfontosságú orosz nagybankokat - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden, miután bankárokkal vitatta meg az általa "nagyméretű pénzügyi válságnak" nevezett helyzetet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Közölte: 500 milliárd rubelt a Sberbank kap, a VTB 200 milliárdot. A maradék 250 milliárdot kisebb bankok között osztják szét.

Az igénybevétel feltétele, hogy a hitelt kérő bankok részvényesei legalább az alaptőke 15 százalékának megfelelő saját eszközt bocsássanak rendelkezésre, és hogy a finanszírozás aránya 1:2 legyen. A központi bank már jelezte, hogy mintegy 100 kereskedelmi bank férhet majd hozzá fedezet nélkül az alárendelt kölcsönhöz. A pénzügyminisztérium által korábban nyújtott összegekhez jelenleg 28 bank jut hozzá.

Emellett az elnök utasítást adott a hitelintézetek átszervezésére és a biztosítékok fejében keletkezett adósságok behajtására vonatkozó jogszabályok módosítására.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter azt mondta. hogy a 950 milliárd rubelnyi alárendelt hitel megelőző intézkedés, és a bankok biztonságát, a pénzügyi rendszer szilárdságát, nem csupán a likviditás javítását, hanem a bankok tőkéjének megerősítését szolgálja.

A hitelezést 450 milliárd rubel (17,2 milliárd dollár) erejéig támogatja "az egyik olajalap", mondta Kudrin. Oroszország a kőolajexport bevételének egy részéből két állami alapot különít el, ezekben szeptember végén 189,7 milliárd dollár volt.

Kudrin kijelentette: a tőzsdei árfolyamoknak emelkedni kell, mert a jelenlegi árak nem felelnek meg a jegyzett cégek tényleges értékének, és mivel ezt mindenki érti, nyilván hamarosan nagy vásárlások kezdődnek. Kudrin szerint tehát a piac stabilizálódása várható, bár a nemzetközi pénzügyi helyzet miatt a nagyobb ingadozások még egy ideig nem kerülhetők el.

A korábban az állam által a likviditás javítására fordított összegek jelentős részét a nagy bankok nem adták még tovább, miközben a tőzsdei folyamatokat szinte kizárólag a pénzhiány mozgatja.

Andrej Klepacs, a gazdasági fejlesztési minisztérium miniszter-helyettese kedden az Egységes Oroszország párt költségvetési vitáján kijelentette: pénz van, de nem jut el a második és harmadik vonalbeli bankokhoz. Azt mondta, a jelen válság változtat a makrogazdasági mutatók dinamikáján, "de van mód a világválság hatásainak és a növekedési ütem lassulásának minimalizálására".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről