Négyéves gödörben a tőzsde

Vágólapra másolva!
Élénk kereskedés mellett végig negatív tartományban ingadozott, majd 11 916 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Ez a keddi záróhoz képest 425,5 pontos, azaz 3,43 százalékos veszteség.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 36,5 milliárd forint volt, ami élénk kereskedést mutat, a 22 milliárd forintos éves átlagnak majdnem kétszerese.

A nap vesztese a Mol volt, amely 10 000 pont alá süllyedt, és 15:15-kor ideiglenesen fel is kellett függeszteni a vele való kereskedést. Az olajipari társaság papírjai 12,4 milliárdos forgalom mellett 8,57 százalékos zuhanással 9600 forinton zárták a napot. Az OTP részvényei is 1,85 százalékkal kevesebbet értek, mint a keddi záráskor. Az utolsó üzletet velük 2699 forinton kötötték. A papír forgalma 16,6 milliárd forint volt.

A Richter ma is kimaradt a nagy zuhanásból: 2,7 milliárdos forglaom mellett 0,18 százalékos eséssel 27 450 forintra csökkent a nap végére. A Magyar Telekom részvényeiért már csak 560 forintot fizetnek, ez pedig 6,67 százalékos gyengülés. A társaság értékpapírjaival 3,2 milliárd forint értékben üzleteltek.

Továbbra sem bízik a külföld hazánkban

A nap eseményei közül a legfontosabb a jegybank rendkívüli ülése volt, ahol 3 százalékos kamatemelésről született döntés. A jegybanki intervenció célja egyértelműen a forint megvédése, a hazai deviza azonban a bejelentést követően sem erősödött jelentősen, 17:00-kor 277 forintot adtak egy euróért. Az tehát nyilvánvaló, hogy az elmúlt napok intézkedései nem állították helyre a külföldiek bizalmát. Ezek fényében nem csoda, hogy a külföldi tőke továbbra is vándorol ki az országból.

A befektetők rossz hangulatát fokozta, hogy a Dow Jones is lefelé kezdett mozogni rögtön nyitás után, és közép-európai idő szerint 17:15-kor már csak 8756 ponton, 268 pontos veszteséggel állt, tehát a nemzetközi szelek sem a BUX vitorláját dagasztják.

Az azért figyelemre méltó, hogy a heti trenddel ellentétben a régió legnagyobb vesztese nem a BUX volt, hiszen a varsói WIG20 7,6 százalékkal 1683,66 pontra gyengült. (A tőzsdemutató 2004 augusztusa óta először zárt 1700 pont alatt, így a lengyelek is négyéves rekordot döntöttek).

Az olajcégekkel együtt szenved a Mol

A Mollal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár egyértelműen a nap vesztese, a befektetők elfordulásán kívül szektorális hatások is érződnek az árfolyam mozgásán. Az olajcégeknek nem kedvez az olajár zuhanása (68,53 dollár egy hordó West Texas), bár ennek hatása ellen a Mol a finomítás hangsúlyossága miatt elég jól védett. Hogy mégsem az olajipari cégek napja volt a mai, azt jól mutatja az orosz RTSog (az olaj és gázpiaci összetett index) 8,18 százalékos esése. Csak a Gazprom 10,55 százalékot bukott, pedig a cég jelentésében a bázisidőszakhoz képest nagyobb profitot tett közzé. Varsóban a PKN Orlen árfolyama 10,5 százalékot zuhant.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről