Hétfő délután tovább gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A dollár erősödésnek indult az euróval szemben a kedvező amerikai makroadat hatására, a jen pedig gyengült a bizalom enyhe növekedése következtében. A nemzetközi enyhülés nem látszott a magyar piacokon: a forint gyengült a  kezdeti erősödést követően gyengült a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Az eurót délután négy órakor 269,10/20 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, a forint így 0,22 százalékkal gyengébben állt a péntek délutáni 268,50/60 forintos euróárfolyamnál. A forint számára a nap erősödéssel indult, délelőtt 264 forint alatt is állt az euró árfolyama.

A nemzetközi enyhülés nem látszott a magyar piacokon - mondta Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Szerinte már reggel is látszott az enyhülés a piacokon és a bankok is nagyobb hajlandósággal hiteleztek egymásnak. Ez tükröződött alapvetően a részvénypiacokon, az európai részvényindexek plusz 3 százalékon járnak jelenleg és Amerika is plusz 1-2 százalékban tartózkodik. A dollár erősödésnek indult az euróval szemben a kedvező amerikai makroadat hatására, a jen pedig gyengült a bizalom enyhe növekedése következtében. A globális enyhülés azonban - egyrészt annak kis mértéke miatt másrészt az utóbbi hetekben kialakult magyar story miatt - nem éreztette hatását itthon.

Az állampapírpiacon az elmúlt napok nagyobb mozgásaihoz képest, szinte változatlanul maradtak a hozamok, egyedül a 10 éves lejáraton volt nagyobb mértékű hozamemelkedés. A 6 hónapos diszkont kincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 10.4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyeket a kibocsátó az alacsony érdeklődés miatt nem fogadott el, így sikertelenül záródott a hétfői aukció.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásoknak megfelelő döntése az alapkamat tartásáról nem gyakorolt közvetlen hatást a forint árfolyamára. A jegybank véleménye szerint a forint gyengülését fundamentális okok nem indokolják. A forint október eleje óta a nemzetközi pénzügyi válság hatásaival összefüggésben már mintegy 12 százalékot veszített árfolyamából az euróval szemben.

A forint és a régiós devizák délutáni gyengülése párhuzamosan történt a dollár erősödésével az euróval szemben. Míg délelőtt 1,3500 dollár felett is állt az euró, erősebben a hét végi 1,3450 körüli árfolyamnál, addig délután négy óra felé már 1,3350-re gyengült. Az euró dollárárfolyamát a Fred Bernanke Fed-elnök nyilatkozatának tartalmával kapcsolatos találgatások gyengítették.

A dollárt 201,50/60 forinton jegyezték hétfőn délután a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 200,10/20 forinttal. Az EKB 1,3424 dollárban állapította meg hétfőn az euró referencia árfolyamát, a pénteki 1,3404 dollár után. Az MNB hivatalos devizaárfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 173,75 (pénteken 175,03) forint, 100 japán jen pedig 193,36 (196,62) forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!