A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kevés iparcikket rendel tőlünk Európa

Vágólapra másolva!
Az év egészében legfeljebb 0-2 százalék közötti ipari termelés-növekedést prognosztizálnak a megkérdezett elemzők a termelés augusztusi, az egy évvel korábbihoz viszonyított csökkenése alapján. A gyenge teljesítményt elsősorban a megtorpanó európai rendelésekkel indokolták.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt előzetes adatai szerint 2008 augusztusában az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva pedig 1,2 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest, a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,8 százalékkal nőtt.

Nem az ipari termelés csökkenése a meglepő, hanem a mértéke - mondta Duronelly Péter, megjegyezve, hogy a korrigált adat, azaz az 1,2 százalékos visszaesés "nem olyan veszélyes".

A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója úgy véli, hogy május óta szinte valamennyi európai országban érzékelhető lassulás, illetve visszaesés az ipari termelésnél, ami a rendelésállományokban is tükröződik. A kedvezőtlen folyamatot súlyosbítja a finanszírozási feltételek romlása - tette hozzá.

Az év egészére Duronelly Péter 0-2 százalék közötti ipari termelési növekedést és a GDP 1,5 százalékos bővülését várja. Jövőre a GDP 1 százalékkal nőhet, de nem zárható ki a stagnálás sem - hangsúlyozta az elemző.

Hasonló, 0-1 százalék közötti ipari termelési bővülést prognosztizál 2008 egészére Barcza György is. A K and H Bank vezető elemzője "hirtelen leállásnak" minősítette az augusztusi adatot, hozzátéve, hogy az 5,9 százalékos csökkenés meredekebb a vártnál.

Bár a régiós adatok közül csak a 3,7 százalékos visszaesést mutató lengyel ipari termelés ismert, valószínű, hogy a főként exportra termelő országokban, hasonlóan Magyarországhoz, jelentős csökkenést jeleznek majd - véli az elemző.

Kissé optimistább véleményt fogalmazott meg Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint a munkanaphatástól megtisztított ipari termelési mutató 1,2 százalékos csökkenése nem mondható rossznak, és pozitívan értékelhető, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ugyanakkor az elemző is úgy látja, hogy a gyenge augusztusi adatok a magyar export dinamikájának csökkenésére vezethetők vissza.

Nyeste Orsolya felhívta a figyelmet arra is: ha tartósan fennmarad az éves növekedési dinamika csökkenése, akkor az számottevően ronthatja a 2009-es ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzéseket is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!