Csak nyeli az állami pénzt az AIG

Vágólapra másolva!
Kibővíti az AIG biztosítónak szánt mentőcsomagot az amerikai kormány. A szeptemberben létrehozott 85 milliárd dolláros hitel helyére egy összetett, összességében több mint 150 milliárd dolláros csomagot állítottak. A harmadik negyedévben történelme legnagyobb veszteségét hozta össze a biztosító.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Bloomberg információi szerint az új kölcsönt alacsonyabb kamatrátával adják majd, ezzel is könnyítve a New York központú biztosító szorult helyzetén. A 85 milliárd dollár értékű hitel összegét 60 milliárdra csökkentik, ellenben 40 milliárdért elsőbbségi részvényeket, illetve 52,5 milliárdért jelzálog-biztosításokat vásárol meg az állam.

A korábbi két éves futamidő helyett öt év alatt kell visszafizetni a kölcsönt, és csupán 3 százalékos kamat mellett (a korábbi 8,5 százalék helyett). A részvényvásárlást az állam a 700 milliárdos mentőprogramból fedezi. Ezzel a tranzakcióval már 79,9 százalék lesz az állami részesedés mértéke. A segéllyel talán sikerül az AIG-nek kihátrálnia a kétes hitelügyletekből, mondta egy, a témában járatos személy, aki a neve elhallgatását kérte, mert a terv még hivatalosan nem került nyilvánosságra.

A The Wall Street Journal hétfői közlése szerint a 150 milliárd dollárra növelt összegről vasárnap este született megállapodás. A további részletek napokon belül nyilvánosságra kerülhetnek. A lap figyelmeztetett: az ügyletnek komoly politikai következményei lehetnek, különösen a kongresszus demokrata párti vezetői tiltakozhatnak, hiszen a pénzügyminisztérium, miközben az óriásbiztosítót kimenti, a detroiti autóiparnak mindeddig nem volt hajlandó segítő kezet nyújtani.

Veszteség történelmi rekordon

Az AIG - ugyancsak hétfőn közzétett - harmadik negyedéves eredményei szerint 24,47 milliárd dollár adózás előtti veszteséggel zárta a harmadik negyedet. Ez a legnagyobb negyedéves bukta a cég 89 éves történetében, és meghaladja az elemzői várakozásokat: a befektetési veszteségek mellett az idei hurrikánszezon kárai is erősen terhelték a biztosítót. Egy évvel korábban még 3,09 milliárd dollár volt a nyereség. Egy éve az AIG-részvények még 57 dollárt értek, pénteken a biztosító részvényei 2,11 dolláron zártak.

A biztosító az első három negyedév alatt 18 milliárd dollár veszteséget könyvelt el. A megváltozott feltételek időt adnak az AIG megmentésére. A cég vezetésének terve szerint az eddigi hitelt a befagyott üzleti egységek eladásával törlesztik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!