Megmentik adósaikat az amerikai bankok

Vágólapra másolva!
A futamidő meghosszabbításával és más módszerekkel is próbálják megmenteni az amerikai bankok fizetni nem tudó ügyfeleiket - és ezzel persze saját üzletüket. A programra nem jut pénz a bankmentő csomagból, pedig némelyek szerint 50 milliárd dollárt erre kellene elkülöníteni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok két legnagyobb jelzáloghitel-finanszírozó intézete, a Fannie Mae és a Freddie Mac, továbbá az ország vezető bankjai igyekeznek megkönnyíteni bajba került ügyfeleiknek adósságuk törlesztését.

A szeptember eleje óta állami ellenőrzés alatt működő két nagy hitelintézet több százezer olyan lakástulajdonoson akar segíteni, akinek otthonát jelzálogtartozás miatt elárverezhetik - derült ki a kiszivárogtatott információkból.

A programban részt vevők hiteltörlesztését a tőke vagy a kamat csökkentésével, illetve a futamidő meghosszabbításával jövedelmük 38 százaléka alá szorítanák. Szakértők ezt tartják a még vállalható szintnek.

A részletek kidolgozása - a pénzügyminisztérium részvételével - még folyik, ám az biztosnak látszik, hogy a terv végrehajtásához nem használnák fel a kormány 700 milliárd dolláros pénzügyi mentő csomagját. Sheila Bair, az amerikai betétbiztosítási alap, az FDIC elnöke ugyanakkor azt javasolja, hogy a 700 milliárdból 50 milliárdot fordítsanak a végrehajtással fenyegetett családok terheinek enyhítésére.

A Citigroup közleménye szerint az év első felében a bank több mint 120 ezer ügyfelét mentették meg jelzáloghiteleik futamidejének meghosszabbításával vagy más módon. A következő hat hónapban 500 ezer családot kívánnak elérni, amivel 20 milliárd dollár értékű hitel bedőlését előzhetik meg.

A JP Morgan felülvizsgálta 250 ezer adósa 40 milliárd dollár értékű hitelét, a következő két évben pedig 400 ezer család 70 milliárd dollár értékű kölcsönének módosítását tervezi. A Bank of America két program keretében 11 milliárd dollárral mérsékli ügyfelei tartozását. A korábban tulajdonába került Countrywide Financial októberben 400 ezer, végrehajtással fenyegetett ügyfelével egyezett meg lakáskölcsöne feltételeinek módosításáról.

Eközben az American Express, az USA egyik legnagyobb hitelkártya-kibocsátója megkapta a Fed engedélyét ahhoz, hogy kereskedelmi bankká alakuljon. Ezzel jogosult lesz az állami segítségre, amire azért van szüksége, mert egyre több ügyfele nem tudja törleszteni kölcsöneit. A munkanélkülivé váló alkalmazottakra különösen jellemző, hogy nem fizetik vissza hitelkártya-tartozásukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!