A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Óvatosabbak a hitelkártyás vásárlók

Vágólapra másolva!
Amerikában a válság hatására egyre kevesebben használnak hitelkártyát és egyre többen térnek vissza a készpénzes és bankkártyás fizetési módhoz. A hitelkeretek csökkentése és a rosszabb hitelkondíciók ugyanis elvették a tömegek kedvét attól, hogy növeljék a tartozást kártyájukon. Magyarországon még nem általános ez a tendencia, de a bankok többsége elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar fogyasztók is félreteszik a hitelkártyát.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai Wal-Mart amerikai divíziójának vezetője szerint a jelenlegi pénzügyi évben összesen 7,4 százalékkal csökkent a hitelkártyás fizetések száma, annak ellenére, hogy az előző években kétszámjegyű növekedést tapasztaltak.

A Visa tapasztalatai szerint a hitelkártyák terjedése csökken, a bankkártyák használata viszont ezzel arányosan nő. A MasterCard csak annyit közölt: növekszik a kártyás fizetések aránya, de arról nem nyilatkozott, hogyan oszlik el a növekedés a hitel- és a bankkártyák között. A Strategic Value Advisors elemző szerint a Visa, a MasterCard és az American Express összesített adatai alapján országos szinten a hitelkártyák száma az elsőről a második negyedévre 5 százalékkal csökkent.

Magyarországon nem annyira elterjedt a hitelkártyák használata, mint a tengerentúlon, ezért nem meglepő, hogy ez a tendencia még nem nevehető általánosnak. A bankok tapasztalatai megoszlanak a kártyás vásárlások irányzatairól, mindenesetre túlköltekezés - egyébként mindig fennálló - veszélye, s ennek nyomán a vásárlási limiten való túlszaladás utólagos költségei feltehetően óvatosabbá teszi a vásárlókat.

Óvatosak a vásárlók

Bár az előző néhány hónapban még nem tapasztaltunk különösebb változást sem a vásárlási forgalomban, sem az igénylésekben, várakozásaink szerint az idei karácsonyi időszak kevésbé lesz intenzív, mint az utóbbi években - közölték a CIB Banknál. Ennek elsősorban az lehet majd az oka, hogy az emberek óvatosabbak, tartanak a válság esetleges őket érintő következményeitől.

A Budapest Bank szerint a hitelkártyák esetében a múlt évhez képest a legnagyobb változás, hogy az ügyfelek érdeklődése azokra a kártyákra összpontosul, amelyeken vásárlási kedvezményeket tudnak elérni. Az év hátralévő részében kevesebb új hitelkártya kibocsátásával számolnak, elsősorban azért, mert az ügyfelek az elmúlt hetek híreire reagálva visszafogottabbak egy újabb hitel esetleges vállalásakor. A már használatban lévő hitelkártyákon ugyanakkor a havi költési tendenciák nem változtak, de a karácsonyi szezonra jellemző növekedést egyelőre még nem tapasztalják.

A betéti kártyával hozzáférhető, és úgymond "vésztartalékként" szolgáló folyószámlahitel igénylések ezzel szemben ez év októberében megháromszorozódtak az előző év azonos időszakához képest. Ez az eredmény egyaránt tekinthető egyfajta felkészülésnek a nehezebb időszakra, de a karácsonyi futam előszelének is. Ennek megfelelően novemberben és decemberben is magas igényléssel számolnak. A kártyás költések tekintetében egyelőre nem érezhető a megszokott trendektől eltérő szignifikáns változás - tették hozzá a banknál.

Karácsonykor többet kártyázunk

Az év eddigi szakaszában a kihelyezett darabszám az Erste bank várakozásainak megfelelően alakult mind a betéti, mind a hitelkártya esetében - közölte az Erste Bank Hungary szakértője. A karácsonyhoz közelebbi időszakban (november közepétől - december) a kártyákkal végzett tranzakciók emelkedésére számítanak, kérdés persze ennek mértéke.

Az elmúlt 1-2 évben azt tapasztalták, hogy a karácsonyt követő időszakban (ünnepek között és januárban) is jelentős mennyiségű tranzakciót végeznek hitelkártyákkal, mely valószínűleg részben az ünnepek miatti kiköltekezésnek, részben a karácsony utáni nagy leárazásoknak köszönhető (utóbbi elsősorban Budapesten jellemző).

Az OTP Bank által kibocsátott betéti- és hitelkártyákkal a fizetési forgalom az elmúlt időszakban az év ezen időszakában megszokottak szerint alakult. Hitelkártya igénylésnél a termék jellegéből adódóan az ügyfelek nem egy hitelösszeget (mint például a személyi kölcsönnél), hanem magát a terméket igénylik. A bank a hitelbírálat során határoz a kártyához tartozó hitelkeret nagyságáról és az elmúlt 3-4 hónapban nem tapasztalt a befogadott hitelkártya-igénylések számában számottevő változást.

Nem várható drasztikus visszaesés

Az MKB figyelembe véve a szezonális ingadozásokat is - az elmúlt évekkel összevetve - egyelőre nem tapasztalt számottevő csökkenést idén ősszel a betéti- és hitelkártyákkal való fizetés, illetve az új kérelmek terén. A kártyás forgalomban pedig drasztikus visszaesésre nem számítanak 1-2 hónapon belül .

A K&H nem tapasztalta az elmúlt időszakban a hitelkártya vagy betéti kártya termékekkel való fizetés mérséklődését, sőt a bankkártyás fizetések növekvő tendenciát mutatnak mind a gyakoriságban mind a tranzakciós összegek tekintetében. Sem a hitelkártya igénylések mérséklődése, sem a kisebb hitelkerettel igényelt hitelkártyák térnyerése nem volt megfigyelhető. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a hitelkártya kibocsátás mértéke az év hátralévő részében nem fog számottevően emelkedni.

Az Auchan sajtószóvivője, Gillemot Katalin szerint az utolsó néhány hónap kimutatásai szerint a francia tulajdonú áruházakban még nem tapasztalták, hogy kevesebben használják a plasztikokat fizetésre. A Spar nem rendelkezik adatokkal, de nem is várják azt, hogy az amerikai példa szerint alakuljanak a hitelkártyás tranzakciók.

Kevesebbet költünk, ha kézpénzzel fizetünk

Kutatások támasztják alá egyébként, hogy amennyiben készpénzzel fizetünk, jobban odafigyelünk a költésre. Észrevehetőbben és jobban követhetően fogy ugyanis így a pénz, mintha plasztikot használunk. Egy, a New York Egyetem és a Maryland Egyetem által támogatott vizsgálat nyomán kiderült, hogy a dolog fordítottja is igaz. Minél elvontabb és minél átláthatatlanabb a pénzforgalom lebonyolítására alkalmazott technika, annál lazábban kezeljük a pénzt.

A kártyás csalások száma ráadásul folyamatosan nő, ami ugyancsak fokozott óvatosságra sarkallja a vásárlókat. A lopás mellett egyre több a hamis bankkártyával való visszaélés, tavaly a kár már 300 millió forint volt Magyarországon. Egy év alatt 171 százalékkal nőtt a kár, amely a pénzfelvevő automatáknál elkövetett visszaélésekből ered. Az esetek hetven százalékában lopott vagy hamisított kártyával követik el a bűncselekményeket.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta, a lopás mellett a leggyakoribb módszerek egyike, hogy a kártyát kétszer húzzák le, miközben egy apró, tenyérben elrejthető eszközzel lemásolják a mágnescsíkját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!