A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hitelezés nélkül ne várjunk meglódulást

Vágólapra másolva!
A hitelezés beindulása nélkül ne várjuk a tőzsde meglódulását - mondják tapasztalt befektetők. Bár nagy eséseken vagyunk túl, még egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy a mélyponton vagyunk - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Szabó László, magánbefektető szerint 2009-ben még új mélységekbe is eljuthatunk. Szerinte az osztrák iskola és a keynesi iskola vetélkedése zajlik, azaz vita arról, hogy az állami beavatkozás csak időben kitolja vagy megoldja a válságot.

Szabó szerint egy tartós enyhüléshez a kötvénypiacon keresztül vezet az út. Mivel a nagyobb vállatok (Mol, OTP) kötvényeit 18-20 százalékos euróhozammal lehet megkapni, ne számítsunk rá, hogy feltámad a részvénypiac. A magas hozamok azt jelentik, hogy nem kapnak e cégek banki hitelt - ugyanis ha kapnának, akkor bizonyosan felvásárolnák saját kötvényeiket.

Az alacsony árak ellenére túlélési stratégiát javasol a befektető. Bokorovics Balázs befektető szerint pedig a reálgazdaság most fogja legrosszabb képét mutatni, viszont nagy kérdés a tőzsde, mivel az a reálgazdaság előtt jár fél évvel. Ha a hitelezés nem indul be fél éven belül, úgy a recesszió akár két évre is elhúzódhat.

Nagyobb (milliárdos) hitelt felvenni ma lehetetlen. A tőke annak ellenére, hogy nulla körüli kamatok vannak, frankba és dollárba menekült. Bokorovics szerint viszont nem marad így sokáig, tehát fél-egy év múlva érdemes aktív befektetésen gondolkodni. Addig, Fellegi Tamás befektető a tíz százalék körüli forintkamatokat ajánlja - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!