Háromszorosát nyerte a vártnak a Credit Suisse

Vágólapra másolva!
Meghozta a gyümölcsét a befektetési banki tevékenység racionalizálása a Credit Suisse-nél. Miután tavaly minden idők legnagyobb veszteségét szenvedte el, a svájci óriásbank 2009 első három hónapjában meglepően nagy nyereséget ért el.
Vágólapra másolva!

A Credit Suisse svájci nagybank a vártnál több majdnem háromszor nagyobb, 2 milliárd frankos adózott eredménnyel zárta az idei első negyedévet. Elemzők 726 millió frank adózott eredményre számítottak az első negyedévben, szemben az elért 2 milliárddal. Az előző év azonos időszakában még 2,15 milliárd frank veszteség keletkezett.

Időközben elbocsátották a teljes alkalmazotti létszám 11 százalékát, elsősorban a befektetési banki területen szűntek meg munkahelyek. A válságban megroggyant részleg miatt több milliárd frankos leírásokra kényszerült tavaly a Credit Suisse, 2009 első három hónapjában viszont már 2,4 milliárd frank adózás előtti nyereség keletkezett a befektetési banki tevékenységből.

A jelzálogalapú értékpapír-befektetések miatti leírások 1,4 milliárd frankot tettek ki, ami alig egyharmada a tavalyi első negyedévben leírt 6 milliárd franknak. A Credit Suisse tőkeállománya 11,4 milliárd frankkal bővült az első negyedben. Tavaly egész évben 3 milliárd frank értékű betétvesztést könyvelt el.

A zürichi központú bank 2008-ban 8,2 milliárd frankos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ami egyedülállóan magas összeg a cég 153 éves történetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!