Tőzsdére készül a gázipari KEG

Vágólapra másolva!
Közelebb került a tőzsdei bevezetéshez a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt., mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóváhagyta a tőzsdei kibocsátási tájékoztatót.
Vágólapra másolva!

A felügyelet honlapján közzétett határozatban a korábban zárt körben kibocsátott 2,262 millió darab, egyenként 400 forint névértékű részvény tőzsdei bevezetéséhez készített tájékoztatót hagyta jóvá a PSZÁF.

A 87,87 százalékban tulajdonos, tőzsdén is jegyzett Phylaxia 1912. Holding Nyrt. korábbi tájékoztatása szerint állami támogatást is kap a társaság a tőzsdei bevezetéshez, de csak akkor, ha ez 2009. május 31-ig megtörténik.

A dunaalmási székhelyű KEG Nyrt. cseppfolyós gáz tárolásával és forgalmazásával foglalkozik. A Phylaxia 2008. évi beszámolója szerint a zártkörű alaptőke-emelés 2008 novemberében történt meg a KEG-ben. A jegyzőket a beszámoló nem nevezte meg, de minden bizonnyal maga a Phylaxia volt, mert az év végén a tulajdoni hányada elérte a 90,33 százalékot. Ebből adott el a Bankár Holdingnak néhány napja egy részt, aminek következtében 87,87 százalékra csökkent a részesedése.

Tavaly novemberben a KEG 422 millió forint jegyzett tőkéjét 905 millió forintra emelték. A Phylaxia éves beszámolója szerint a KEG 2008-ban 1,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 142 millió forint üzemi szintű nyereséget ért el, míg a mérleg szerinti profitja 46 millió forint volt. Az árbevétel egy év alatt 20 százalékkal emelkedett, az üzemi szintű nyereség 2,3-szeresére nőtt.

Korábbi közlés több lépésben terveznek tőkeemelést a KEG-ben a tervek megvalósításának finanszírozására. Ezek között a tartálypark további bővítése, az autógáz-program fokozatos kiterjesztése, a palackozó kapacitás növelése és az exportpiacok bővítése - többek között Szerbiában és Boszniában -, később pedig a kikötő-beruházás szerepel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!