A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bernanke megvédte a stressztesztet

Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi tartalékbank elnöke biztató jeleket lát a banki szimulációs tesztek eredményében, bár a bizalom helyreállása még szerinte is odébb van. Úgy véli, a belátható jövőben a dollár marad a világ vezető valutája.
Vágólapra másolva!

Ben Bernanke szerint már érzékelhetők az első biztató jelei annak, hogy a nagybankokon végzett kormányzati tesztek sikeresek voltak. Az amerikai központi bank (Fed) elnöke elhárította azokat a bírálatokat, hogy a tesztek eredménye túl pozitív, mivel a vizsgálatok nem voltak képesek reálisan felmérni a bankok pénzügyi nehézségeit.

A Fed-elnök úgy fogalmazott, hogy meglehetősen konzervatív módon becsülték meg a bankok tőkepótlásához szükséges összeget, vagyis számításaik határozottan pesszimista kilátásokon alapultak. Azt mondta, el fog telni egy bizonyos idő, amíg mérhető lesz a program sikeressége, a befektetői bizalom elkezd visszatérni. A bankok visszajelzései alapján a kezdeti jelek mindenesetre biztatóak - állította.

Bernanke szokatlan határozottsággal vette védelmébe a dollárt. Ezt a témát a jegybanki tisztviselők többnyire kerülni szokták. Közölte: a belátható jövőben a dollár marad a vezető valuta mind a tartalékolás, mind a tranzakciók terén.

Kijelentette, hogy a dollár szerinte meg fogja tudni tartani értékét, erős marad, mert az amerikai gazdaság is erős. Leszögezte, a Fed elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett.

A kormány múlt héten hozta nyilvánosságra a "stressztesztek" eredményeit. A terhelési próbának alávetett 19 nagybankból - amelyek az amerikai tőkepiac kétharmadát ellenőrzik - 10 tőkepótlásra szorul, összesen 74,6 milliárd dollár értékben, hogy fel tudjon készülni a gazdasági helyzet rosszabbodására.

A banki tesztek eredménye szerint a legrosszabb forgatókönyv esetén a bankoknak további 600 milliárd dollár vesztességgel kellene számolniuk.

A Wall Street a múlt héten lökést kapott, miután a stressztesztek eredményeként a banki részvények megerősödtek. Ez a fellendülés azonban hétfőre kifulladt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!