A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Válsághíradó: rákapcsolt a forint, gyengült a svájci frank, megugrott a Mol, maradt a Fed-kamat

Vágólapra másolva!
A forint az EKB segítségével erősödött a szerdai kereskedésben, a Richter és a Mol pedig jókora erősödést produkált. Megjelent az új lakástámogatási rendszerről szóló rendelet, az OECD szerint Magyarország mély recesszióra számíthat. A Fed a várakozásoknak megfelelően tartotta a kamatot, a Wall Streeten pedig a három vezető index közül egyedül a Dow Jones gyengült.
Vágólapra másolva!

A Központi Statiszikai Hivatal csütörtökön hozza nyilvánosságra a kiskereskedelem áprilisi adatait. A legutóbbi jelentés szerint márciusban 3,6, az első negyedévben pedig 3,2 százalékkal csökkent a forgalom éves szinten. Februárhoz képest 0,6 százalékos volt a visszaesés.

Az eurózónában az ipari megrendelések áprilisi állományáról szóló statisztikát teszik közzé, a prognózisok szerint havi összevetésben stagnálás várható, a márciusi 0,8 százalékos csökkenés után. A régiós devizák, így a forint árfolyamára is hatással lehet a cseh központi bank kamatdöntése és az ahhoz fűzött kommentár. Az elemzők arra számítanak, hogy a cseh jegybankárok 25 bázisponttal 1,25 pontra csökkentik az irányadó kamatot.

Amerikában a friss munkanélküliek számának alakulását tükröző jelentés mellett megjelenik a gazdaság első negyedéves teljesítményéről szóló felülvizsgált statisztika, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke pedig a beszédet fog tartani.

Szárnyalt a Richter és a Mol, erősödött a forint, gyengült a frank

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,49 százalékkal erősödött szerdán. A Mol 5, a Richter 5,8 százalékkal drágult, míg az OTP 0,1 százalékkal, a Magyar Telekom pdig 0,7 százalékkkal gyengült.

Az EKB várakozásoknál sikeresebb tendere miatt dél körül lendületes erősödésbe kezdett a magyar pénz, a kereskedés végéig tartotta erejét a magyar pénz, késő délután 278 forint alatt jegyezték az eurót. A svájci frank lejtőre került a szerdai kereskedésben, így a deviza árfolyama 182,50 forint alá került.

A DJIA 0,3 százalékkal 8300 pontra gyengült, ezzel szemben a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 1,5 százalékkal 1792 pontra gyarapodott, az S&P 500 pedig 0,6 százalékkal 901 pontra erősödött.

Roadshow-ra megy Magyarország

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán javította előrejelzését az Egyesült Államok gazdasága számára: elemzői most 2,8 százalékos visszaesést várnak ott idén, márciusban még 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítettek. Az új előrejelzés szerint Magyarország mély recesszióra számíthat idén, főleg az euróövezeti gazdaságok visszaesése miatt, de jövőre javulhat a helyzet.

A külföldi kötvénykibocsátást előkészítő roadshow júliusban kezdődik több európai nagyvárosban, Frankfurtban, Párizsban, Londonban, majd a nyár közepén a tengerentúlon folytatódik - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint a roadshow alkalmat ad arra, hogy bemutassuk azt a magyar válságkezelési módszert, amely a nemzetközi szinten unikumnak számít.

Új lakás vásárlásakor az állampapírhozam 50 százaléka jár kamattámogatásként a kétgyerekeseknek, a háromgyerekesek az állampapírhozam 55 százalékát, míg a hatgyerekesek annak 70 százalékát kapják kamattámogatásként - egyebek mellett ezt tartalmazza az új, október 1-től hatályos lakásfinanszírozási kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg.

Lassú lesz a német kilábalás

Warren Buffett tőzsdeguru szerint az amerikai gazdaság alig javult az utóbbi hónapokban, még nem tért magához.

A német gazdaság teljesítménye legkorábban hat év múlva érheti el a válság előtti szintet a német kereskedelmi bankok szövetsége (BdB) szerint.

A válság világszerte megtizedelte a dollármilliomosok számát is. A Merrill Lynch és a CapGemini tanácsadó szerdán nyilvánosságra hozott összeállítása szerint tavaly majdnem 15 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek a vagyona legalább nettó egy millió dollár volt.

Mivel legújabb egységét közel két évi előkészület után sem tudta még megnyitni a helyi bürokrácia miatt Oroszországban a svéd Ikea lakberendezési óriás, bejelentette, hogy jegeli beruházási terveit az orosz piacon. Mindazonáltal a már valamilyen megvalósulási stádiumban lévő ottani áruházaikat át fogják adni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!