Vágólapra másolva!
Összesen 600 millió dollár hitelt fog kapni Ghána a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy az afrikai ország sikerrel vehesse fel a versenyt a válság negatív hatásaival. A hitelt három évre kapja, de további 450 millió dollárhoz is hozzáférhet az IMF saját elszámolási egységében, az SDR-ben, mivel szegény országnak minősül.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Valutaalap nyilatkozata szerint bár Ghána gazdasága "viszonylag ellenállónak" mutatkozott, az emelkedő élelmiszer és üzemanyagárak, a nagy költségvetési hiány, valamint a valutájának támogatása miatt viszont most mégis segítségre szorul.

Az ország 2008-ban 14,5 százalékos deficittel "büszkélkedhetett", a segítséggel 2009-ben ez viszont lecsökkenhet 9,4 százalékra. Ennek ellenére még sokat kell tenni az IMF szerint, ha 2011-re el akarják érni a 4,5 százalékos célszámot a hiányban.

Az elmúlt években Ghánában (ami Afrika második legnagyobb csokoládé termesztője és arany kitermelője) megugrottak a költségek. Elmaradtak az esők, így a vízerőművek leálltak és fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművekkel kellett pótolni a kieső áramtermelést. Ehhez jött még a választási évben a kormányzati költekezési hullám.

A jelenlegi gondokból az IMF hitel mellett egy másik kiút is mutatkozik. 2007-ben 600 millió hordónyi olajat találtak Ghána partjai mentén és úgy számolják 2011-re ebből már bevétele származhat a kormánynak. Ez a közepes jövedelmű országok közé emelheti Ghánát, de csak akkor ha felkészülnek rá, hogy az extra olajprofitot (a készletek szűkössége miatt) csak rövid ideig élvezhetik.

Más országokban is gondot okoztak már a hirtelen felfedezett nyersanyagok, amik gyakran csak a korrupciót növelték és egy terméknek kiszolgáltatottá tették az adott országot. Az IMF ügyvezető igazgató helyettese Takatoshi Kato így nyilatkozott e kapcsán a BBC-nek: "Az olajtermelés időtartama elég rövidnek bizonyulhat. Fontos, hogy az így befolyó jövedelmet okosan használják fel."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!