Negyvenmillióra bírságolta az Avont a GVH

Vágólapra másolva!
A GVH megállapította, hogy az Avon spiráljai normál alkalmazással nem teszik olyan mértékben dúsabbá a szempillákat, ahogy azt a katalógus állította. A cég nem vitatja, hogy félrevezette a fogyasztókat, negyvenmilliós büntetést kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint bírságot szabott ki az Avon Cosmetics Hungary Kft.-re - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.

A GVH a 2007 decembere és 2008 szeptembere közötti időszakot vizsgálva az Avon több terméke esetében megállapította, hogy a cég egyes katalógusaiban a termékek tulajdonságaira, hatásaira tett állítások nem felelnek meg a valóságnak, és azokat a vállalkozás nem tudja bizonyítani.

A bírság összegének megállapítása során a GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy az Avon elismerte a tájékoztatással kapcsolatos problémákat, és vállalta, hogy ezen változtat.

A reklámanyagokban az Avon egyes szempillaspiráljairól többek között az szerepelt, hogy használatukkal a fogyasztó pillái akár tizenkétszer dúsabbak, illetve 75 százalékkal hosszabbak lesznek. A GVH azonban megállapította, hogy a vizsgálatba bevont személyek a készítményt 28-szor vitték fel, ami eltér a mindennapi szokásos alkalmazástól.

Egyes arckrémekkel kapcsolatban az Avon katalógusaiban egyebek között az szerepelt, hogy azok segítségével akár 40-50 százalékkal csökkennek a ráncok. A benyújtott vizsgálati anyagok azonban nem bizonyították, hogy az állítás megfelel a valóságnak. Az állítások hátterében többnyire szubjektív vizsgálatok, azaz a megkérdezett fogyasztók véleménynyilvánítása állt.

Az Avon közleményben fejezte ki egyetértését a GVH döntésével kapcsolatban, mindazonáltal egy tesztelési akcióval kívánja bizonyítani a terméke minőségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!