Több pénz kell az élelmiszeripari bankgaranciára

Vágólapra másolva!
Már most biztosan látszik, hogy nem lesz elég az élelmiszeripari bankgarancia-program 30 milliárd forintos forrása - jelentette ki Gőgös Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár csütörtökön egy rendezvényen.
Vágólapra másolva!

A bankgarancia-program lényege, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által adott bankgaranciával középlejáratú forgóeszközhitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól.

Gőgös Zoltán a Mezőgazdasági Ágazati Párbeszéd Bizottság konferenciáján válaszolva elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) látják, hogy a bankgaranciát "kicsit nehézkesebb felvenni", de a válság előtt kezdődő problémákat nem lehet ezzel a programmal kezelni. Ellenkező esetben ugyanis az országnak "rengeteg pénzt kellene befizetnie az Európai Uniónak" - tette hozzá.

A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé.

Egy vállalkozás 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhet bankgaranciát, amelynek igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a - lejárt esedékességű - köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!