Szükségtelenné válhat az IMF-hitelkeret

Vágólapra másolva!
Egyértelműen javul a bizalom Magyarország iránt, ez a legfőbb üzenete az eurókötvény-kibocsátás eredményének. A túljegyzés azt mutatja, hogy már van lehetőség kilépni a piacra, és kedvező esetben akár a már meglevő IMF-keretet sem kell majd kimeríteni. A forint azonban még nem mozdult érdemben, háromnegyed ötkor 274,75 forinton volt az euró.
Vágólapra másolva!

A Fitch "BBB-re", azaz közepes befektetésre minősítette az egymilliárd eurónyi kötvényt, melyet tegnap értékesítettek. Az előzetesen vártnál is nagyobb volt a túlkereslet, közel háromszoros. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Fitch minősítéséről annyit mondott, hogy az lényegében az ország értékelésével azonos.

A szakértő sikeresnek nevezte az aukciót még akkor is, ha az valóban drágának számít. Szerinte ez a "belépőár", amely azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy később enyhüljenek a kockázati felárak. A piacra lépés sikerült, ez az igazi jelentése a kibocsátásnak.

Amennyiben nem romlik a helyzet, akkor elképzelhető, hogy nem lesz szükség az IMF-hitelszerződés meghosszabbítására. Az igazi az volna - hívta fel a figyelmet a legkedvezőbb esetre Suppan - ha már a jelenlegi keretet sem kellene kimeríteni.

A forint mozgása egyelőre nem változott jelentősen a hírre. Suppan szerint azért, mert a külföld most a vállalati gyorsjelentésekkel van elfoglalva. Úgy tűnik, a tengerentúli befektetők nem tudják még, hogyan fogadják a Bank of America vagy a Citigroup eredményét.

A forint ma a 273-275-ös sávban ingadozott, délutánra valamelyest a sáv gyengébbik oldalára sodródva. A dollár 194, a svájci frank 180 forintot ért a nap vége felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről