Újabb Malév közgyűlés kell a tőkeemeléshez

Vágólapra másolva!
Hamarosan újabb rendkívüli közgyűlésnek kell döntenie a Malév Zrt. tőkeemeléséről, a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen ugyanis erről nem döntöttek. A Malév közvetett tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank alelnöke, a Malév igazgatóságának elnöke még május végén közölte újságírókkal a 10 millió eurós tőkeemelés tervét.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Malév csütörtökön azt közölte, hogy a tulajdonosok elfogadták a légitársaság 2008. évi beszámolóját. A HVG értesülése szerint a könyvvizsgáló a tőkeemelést és a cég további működéséhez szükséges forrásokat hiányolja. A felügyelő bizottság jelentésében pedig a cikk szerint az szerepel, hogy ha nem rendezik a tőkehelyzetet, akkor a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint kell eljárni, és a hetilap értesülése szerint, Költő Magdolna, a felügyelő bizottság elnöke az erre vonatkozó részvényesi kérdésre a fizetésképtelenségi eljárást említette.

A társaság konszolidált beszámolóját 15,1 milliárd forint veszteséggel fogadták el. A veszteségben 8,7 milliárd forintot jelentett a magas kerozinárak miatti veszteség - jegyzi meg a Malév közleménye. A közgyűlésen lemondott igazgatósági tagságáról Nagy Csaba, helyére Martin Gausst, a Malév vezérigazgatóját igazgatósági taggá választották.

A Malév közel 100 százalékos tulajdonosa a 20 millió forint jegyzett tőkéjű AirBrige Zrt., amelyben a legutóbbi információk szerint Költő Magdolna magyar magánszemély 51 százalékot birtokol, míg az orosz állami befektetési bank, a Vnyesekonombank részesedése 49 százalék. Május végén Költő Magdolna azt mondta, hogy a 10 millió eurós tőkeemelés után sem változnak a tulajdonosi arányok, hiszen a friss tőkét a tulajdonos cég az orosz bank hiteléből finanszírozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!