A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Feljelentés az OMV-vezér ellen

Vágólapra másolva!
Az osztrák tőkepiaci felügyelet feljelentette Wolfgang Ruttenstorfert, az OMV vezetőjét a Mol-részvények tavaszi vásárlása miatt. A vezérigazgató egy héttel azelőtt vett nagy mennyiségű Mol-papírt, hogy vállalata eladta részvénycsomagját az orosz Szurgutnyeftyegaznak, és ezzel megnőtt Ruttenstorfer saját pakettjének értéke.
Vágólapra másolva!

Feljelentéssel zárult a felügyeleti eljárás Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgató ellen, bennfentes információval való visszaélés gyanújával - adta hírül szerdán a Die Presse nevű osztrák napilap.

A Mol-részvények eladásával kapcsolatos vizsgálatról áprilisban számolt be először az osztrák sajtó. A bécsi államügyészség a lapnak megerősítette, hogy kedden beérkezett hozzájuk a tőkepiaci felügyelet (FMA) feljelentése. Az FMA szerint fennáll a bennfentes információval való visszaélés, illetve a bennfentes kereskedelem gyanúja.

Az államügyészség a Die Pressével közölte: alaposan megvizsgálja az ügyet, azt firtatják az ügyészek, megszegte-e Ruttenstorfer a tőzsdetörvény 48. paragrafusát, amely a bennfentes kereskedelemről szól.

"Megtartjuk őket"

Ruttenstorfer március 23-án 620 444,50 euróért OMV-részvényeket vásárolt. Ugyanaznap a Profil osztrák hetilapban megjelent egy nyilatkozata, amelyben a kérdésre, hogy meddig akarja megtartani az OMV a 21,2 százaléknyi Mol-részesedését, azt válaszolta: "Jelenleg nem áll szándékunkban eladni őket, az idén mindenképpen megtartjuk őket".

Egy héttel később, március 30-án az osztrák konszern mégis eladta a magyar részvényeket az orosz Szurgutnyeftyegaznak, és a tranzakció után emelkedett az OMV-részvények ára. A Wirtschaftsblatt című gazdasági napilap áprilisi cikke szerint Ruttenstorfer 44 705 euró könyv szerinti nyereségre tett szert.

Ausztriában egyébként akár öt éves börtönbüntetést is kaphat az, aki "elsődleges bennfentesként" tiltott részvényügyletekkel 50 ezer eurónál nagyobb vagyoni előnyre tesz szert - derül ki a Die Presse cikkéből.

Mikor tárgyaltak a részvényeladásról?

Az osztrák olaj- és gázipari vállalat álláspontja szerint jogi és erkölcsi szempontból teljesen rendben volt mind a Mol-részvények eladása a Szurgutnyeftyegaznak március 30-án, mind az, hogy előzőleg, március 23-án Wolfgang Ruttenstorfer OMV-részvényeket vásárolt.

Egy április végi nyilatkozatában Ruttenstorfer egy újfajta vezetői ösztönzési program bevezetésével indokolta, hogy vásárolt a vállalat részvényeiből március 23-án. Az OMV felügyelőbizottsága ugyanis úgy döntött, hogy az addigi részvényopció helyett stratégiai célok eléréséhez kötött, bónuszrendszerű ösztönző programot vezet be.

Ruttenstorfer azt mondta, a Mol-részvények eladását akkor még nem lehetett előre látni. Kijelentette, nem tett szert spekulációs nyereségre a részvényekből, mert azoktól az ösztönzési program értelmében három évig nem válhat meg.

Ruttenstorfer a Die Presse szerint azt állítja, hogy ő törvényesen járt el, és vitatja, hogy bennfentes kereskedelmet folytatott volna.

Az OMV-vezér szerint az osztrák cég először március 26-án tárgyalt Moszkvában a Mol-részvénycsomag eladásáról, akkor eredménytelenül, végül március 30-án született meg a megállapodás a Szurgutnyeftyegazzal.

A Szurgutnyeftyegaztól kapott pénzből most újabb akcióba fogott egyébként az OMV: a török Petrol Ofisi benzinkútlánc többségi részesedését szeretné megszerezni - írja az osztrák lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!