Vágólapra másolva!
Tovább javult az ukrán ipar helyzete júliusban: a termelés 4,9 százalékkal nőtt júniushoz képest, amikor 3,1 százalékkal volt nagyobb a kibocsátás, mint a megelőző hónapban, ezt közölték hétfőn az ukrán statisztikai hivatalban. Éves összevetésben még 26 százalékkal kisebb volt az ipari termelés júliusban, az első hét hónapban azonban még 30,4 százalékos volt az visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

A javulás elsősorban az ukrán gazdaságban és az ország exportjában kulcsszerepet játszó acéliparnak köszönhető, miután élénkült a külföldi kereslet. Az acélipar kibocsátása 15,3 százalékkal nőtt a júniusihoz képest, és 30,4 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly a hetedik hónapban. Az első hét hónapban viszont még 41,2 százalékos volt a csökkenés.

A jövőre nézve továbbra sem bíztató, hogy az első félévben 2,4 milliárd dollárnyi közvetlen beruházás érkezett külföldről, 66 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első félévben. Az Ukrajnába irányuló közvetlen külföldi tőkeberuházás már tavaly is csökkent, 22 százalékkal 2007-hez képest.

Az ukrán hazai össztermék (GDP) alakulását megközelítően jelző átfogó konjunktúramutató a második negyedévben 18 százalékos mínuszban volt a tavalyi második negyedévhez viszonyítva, közölték szintén az ukrán statisztikai hivatalban hétfőn. Az első negyedévben 20,3 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban. A tényleges GDP-adatok majd három hónap múlva jelennek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!