A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb csapás a svájci banktitokra

Vágólapra másolva!
Több ezer ügyfél adatait szolgáltatja ki a svájci UBS az amerikai adóhivatalnak - írja a Financial Timesra és a Bloombergre hivatkozva a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Peren kívüli egyezséget kötött a svájci UBS bankház az amerikai kormánnyal legalább ötezer, a pénzintézetnél számlát vezető amerikai ügyfél adatainak kiszolgáltatásáról. Részleteket nem árultak el, de, de egyes értesülések szerint az adatok feltárása mellett az UBS valószínűleg pénzbüntetést is fizet majd az USA adóhatóságának (IRS). A kiszolgáltatott ügyféladatok konkrét számánál szakértők szerint sokkal fontosabbak lehetnek azok a kritériumok, amelyek alapján Svájc beleegyezett az ügyletbe.

Bár az esetnek komoly következményei lehetnek a svájci banktitok intézményére, illetve az alpesi ország pénzintézeteinek a megítélésére, a szakma képviselői nem kommentálták a fejleményeket az előtt, hogy az alku részleteit megismerték volna. A svájci bankszövetség ugyanakkor hangsúlyozta: a szervezet elvárja, hogy az egyezség összhangban legyen az ország banktitkokra vonatkozó jogszabályaival.

Az Egyesült Államok kormánya még februárban indított keresetet a UBS ellen, azzal a céllal, hogy adóhatósága megismerhesse a svájci bankóriás több ezer - az elmúlt évtizedben csaknem 15 milliárd dollárt titkos számlákon elhelyező - amerikai ügyfelének nevét.

Az amerikai-svájci megállapodás nehézségét éppen az jelentette a tárgyalásokban szintén részt vevő berni kabinet számára, hogy miközben jóváhagyja a banktitok valamilyen szintű megtörését, továbbra is fenntartsa annak a látszatát, hogy az ügyfelek adatait bizalmasan kezelik az ország pénzintézeteinél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!