Vágólapra másolva!
Kilenc külföldi bank kötelezettséget vállalt egyebek között arra, hogy a Romániában működő leányvállalataik tőkemegfelelési mutatóját 10 százalékra növelik - közölte hétfőn közös nyilatkozatban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Vágólapra másolva!

A vállalást az osztrák Erste és a Raiffeisen, az Eurobank EFG, a görög nemzeti bank, a francia Société Generale, az Alpha Bank, a Volksbank, a Piraeus Bank és az olasz UniCredit csoport tette. Ezek mintegy 70 százalékos részesedéssel bírnak a román bankszektorban.

Tavasszal mind az EU, mind az IMF beleegyezett abba, hogy jelentős összegekkel támogatja a nehézségekkel küzdő Romániát, Brüsszel júliusban másfél milliárd eurót folyósított.

A Bukarestnek szabott feltételek teljesülése esetén ezt még ez év utolsó negyedében további egymilliárd euró követi. Az EU a maga részéről összesen 5 milliárdot ad, és a fennmaradó 2 és fél milliárdot további négy részletre elosztva folyósítják - jövőre három részletet, az utolsót pedig 2011 első negyedévében.

Az IMF abban állapodott meg Romániával, hogy egy kétéves program keretében 12,95 milliárd euróval segíti az ország fizetési egyensúlyának helyreállítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!