Milliárdokat öntenek lízingcégekbe

Vágólapra másolva!
A gazdasági világválság és a hazai megszorító intézkedések együttesen szinte letarolták a magyar lízingpiacot. A második negyedévi 70 százalékos zuhanás után azonban úgy tűnik, júliusban kezd újraéledezni az ágazat. Közben a piac nagy szereplői közül ketten is hatalmas tőkeemelésről döntöttek, több milliárd forintot pumpálnak lízingcégeikbe a tulajdonosok.
Vágólapra másolva!

Az idei első félévben tragikus képet mutatott a hazai lízingpiac, a visszaesés a második negyedévben kulminált, soha nem látott mértékű, 70 százalékos volt az ágazat zuhanása. A válságra a cégek különböző módon igyekeznek reagálni, két nagy vállalatcsoport, az ING és az MKB-Euroleasing hatalmas tőkeemelés, illetve cégösszevonás mellett döntött - a Cégközlönyben megjelent információk szerint.

Az MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. például 800 millió forinttal emelte meg a tőkéjét júliusban a cégbírósági adatok szerint. Az MKB-Euroleasing másik cégénél, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél egymilliárdos tőkeemelés történt idén márciusban. "Mindennek oka az, hogy a lízingpiac jelentősen visszaesett, és az MKB Bank és a másik tulajdonosi kör, az öt magánszemélyt tömörítő Eurolízing Letét Kft. egyaránt fel akarja tőkésíteni a cégeket, hogy bírják a piaci versenyt" - mondta Pintye János a cégcsoport szóvivője az [origo]-nak.

A lízingcégek megerősítése, a jegyzett tőke emelése igen fontos, hiszen így az esetleges kieséseket, veszteségeket saját tőkéjükből tudják pótolni. Pintye hangsúlyozta, hogy az MKB-Euroleasing cégeinél a múltban többször sor került már tőkeemelésre, a jelenlegi mértékét azonban természetesen a kiszámíthatatlan piaci környezet is befolyásolta.

Az ING cégeket vont össze és ugyancsak tőket emel

A holland érdekeltségű ING 2007-ben vásárolta meg a magyarországi Citileasing cégcsoportot, és az akvizíció után egy ideig párhuzamosan több céget is működtettek, amelyek hasonló profillal rendelkeztek. Az elmúlt hónapokban azonban megszületett a döntés, hogy a párhuzamosságokat megszüntetik, és egy racionalizált cégstruktúrát hoznak létre. Ennek érdekében az ING Lízing Kft.-t beolvasztották az ING Bérlet Zrt.-be. "Így az utóbbi cég saját tőkéje 1,5 milliárd forintra emelkedett, tőketartalékokkal együtt" - magyarázta az [origo]-nak Dancs Gábor, az ING lízing üzletágának marketingvezetője.

A saját tőkéből egymilliárd forint tőketartalékként jelenik meg, míg a jegyzett tőkét 100-ról 500 millió forintra emelték. Bár a korábbi cégek is biztosították a prudens működést, a mostani lépéssel még biztonságosabbá tették az ING Bérlet Zrt. működését - mondta Dancs.

"Mindezen lépések a hosszú távú hazai működést szolgálják" - jegyezte meg a marketingvezető, hozzátéve: "Az ING Bérlet Zrt. elsősorban haszongépjárművek bérbeadásával foglalkozott mindeddig, operatív lízing konstrukció keretében. E terméknek számos előnye van a bérbevevő szempontjából, így számviteli okok és a költségek kedvezőbb elszámolása is indokolhatja az operatív lízinget. Minthogy tartós kereslet mutatkozik e szolgáltatás iránt, az ING Bérlet Zrt. tőkeszerkezetének átalakításával valóban hosszabb távon is meg tud felelni ezeknek az igényeknek."

Nagy eredmény

Mint már említettük, a 2009-es második negyedévben a teljes piac még 70 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a szerződések száma pedig még ennél is nagyobb arányban esett vissza a főtitkár szerint. Ezért nagy eredmény, hogy júniushoz képest júliusban már nőttek a lízingcégek kihelyezései. Ugyanakkor éves viszonylatban még továbbra sem lehet élénkülésről beszélni.

A Magyar Lízingszövetség adatai alapján ugyanis júliusban némileg javult a finanszírozott lízingvolumen, így az év végére már a félévieknél jobb eredményeket vár a szövetség. "A teljes finanszírozott volumen 10 százalékkal emelkedett júliusban az előző hónaphoz képest, ezen belül a gép-berendezés szegmensben 30, a tehergépjármű-piacon 20 százalékos volt a növekedés, miközben az ingatlanlízing is mintegy 10 százalékkal tudott erősödni a nyáron" - mondta az [origo]-nak Lévai Gábor a szövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a gép-berendezés terület maradt a lízingpiac legerősebb szegmense, ami elsősorban a mezőgazdasági gépek finanszírozásának köszönhető. "Ezen a területen már 30 százalékos növekedés látszott a nyáron, és ősszel a megnyílt EMVA-támogatás miatt ennél nagyobb is lehet a gyarapodás" - vélte Lévai. (Az EMVA az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap rövidítése.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről