Sikeresnek ítéli az Obama-csomagot a WSJ

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli termelékenység 6,6 százalékkal nőtt a felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Korábban 6,4 százalékos emelkedést jelentettek. A Wall Street Journal szerint az amerikai gazdaságon segített az Obama-féle válságkezelés.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a termelékenység 6,5 százalékkal emelkedett, a munkaköltség viszont 5,8 százalékkal csökkent a második negyedévben. A munkaköltség a második negyedévben a felülvizsgált adatok szerint 5,9 százalékkal csökkent, korábban 5,8 százalékos esést mértek.

A termelékenység emelkedése hat éve a leggyorsabb, míg a munkaköltség mérséklődése kilenc éve a legmagasabb a vállalatoknál, a recesszió miatt végrehajtott költségcsökkentések hatására.

Egyes elemzők azonban úgy vélik, hogy a túl agresszív költségcsökkentésekkel nehezebb lesz elérni a fenntartható fellendülést, mivel alacsonyan tarthatja a lakossági fogyasztásokat. Ez pedig kritikus a fellendülés szempontjából, hiszen a fogyasztás teszi ki a gazdasági aktivitás 70 százalékát.

A The Wall Street Journal szerint az ösztönző csomag lökést adott az amerikai gazdaságnak; úgy tűnik, a kormány több száz milliárd dolláros serkentő programjai kisegítik a gazdaságot az évtizedek óta legsúlyosabb recesszióból.

Arról nincs egyetértés a szakemberek között, hogy melyik programnak van, illetve volt a legnagyobb hatása. Egyes közgazdászok mindenesetre úgy látják, a pénzügyi szféra felélesztését célzó lépések - köztük a központi bank agresszív értékpapír-vásárlási akciói és a bankok feltőkésítésére irányuló szövetségi törekvések - jelentősebb lökést biztosítottak, mint az Obama-kormány 787 milliárd dolláros ösztönző csomagja.

A vezető New York-i üzleti napilap megállapította, hogy az amerikai gazdaság a javulás jeleit kezdi mutatni. Sok szakember úgy értékeli, a legrosszabb időszak már elmúlt, és a statisztikai adatok a vártnál erősebb növekedést mutatnak.

Az ösztönző csomagon keresztül végrehajtott költekezés még csak most kezdi úgymond átitatni a gazdaságot, a szövetségi kiadások ez év végén vagy jövő év elején fognak tetőzni. A kormányzat eddig 60 milliárdot teljesített a háztartásoknak beígért 288 milliárd dolláros adócsökkentésekből, és mintegy 84 milliárd dollár költekezés történt a tervezett 499 milliárdból.

Egyes becslések szerint az ösztönző csomag kiadásai éves szinten számolva 2-3 százalékkal járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez a második, illetve harmadik negyedévben. A gazdaságba áramló pótlólagos tőke a fogyasztás, a beruházások és a költekezés serkentése révén a második negyedévben csökkentette a romlás ütemét, a harmadik negyedben pedig megalapozza a pozitív növekedést.

Szövetségi ösztönző csomag nélkül az április és június közötti időszak zsugorodása 1 százalék helyett sokkal rosszabb, talán 3,2 százalék lett volna, szakértők szerint. A Goldman Sachs befektetési bank közgazdászai szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 3,3 százalékos növekedést fog elérni. Központi serkentés nélkül ez az érték nulla körül alakulna - mondta Jan Hatzius vezető közgazdász.

Mint Dave Anderson, a Honeywell International vállalatcsoport pénzügyi vezetője rámutatott: érdekes módon az ösztönző csomag közvetlen hatása az üzleti tevékenység befagyása volt. A cégek ugyanis rengeteg rendelést visszafogtak, amíg igyekeztek kitalálni, milyen előny származhat számukra a csomagból. A fellendülés a második félévben várható - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!