Igen a büdzsére, elkezdődött a szüret - hajnali válsághíradó

Vágólapra másolva!
Hétfőn a mezőgazdasági árakról jelent a KSH, külföldön pedig az ipari statisztikákra érdemes figyelni. Pénteken meglepetést okozott az inflációs adat, elfogadta a kormány a költségvetést, eladták az Opelt és a hétvégén elkezdődött a szüret. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn a mezőgazdasági árakról szóló legfrisebb jelentését publikálja. A legutóbb megjelent statisztika alapján az agrártermékek termelőiár-szintje júniusban 13 százalékkal csökkent éves szinten, ezen belül növényi termékeknél 17,5, az állati termékeknél pedig közel 4 százalékos volt a csökkenés.

A nemzetközi pronodon két makrojelentésnek lehet hatása a piacokra, mind Japánban, mind pedig az Európai Unióban (EU) hétfőn teszik közzé a júliusi ipari termelése adatokat.

Idei csúcsán az euró

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 273,56 pontos, 1,44 százalékos emelkedéssel, 19 306,55 ponton zárt pénteken. A Mol 1,72 százalékkal 14 500 forintra erősödött, az OTP részvények ára 1,74 százalékkal 4980 forintra nőtt.

Az euró jegyzése a pénteki kereskedésben 272-273 forint között mozgott. A nemzetközi piacokon pedig az euró új idei csúcsot ért el a dollárral szemben.

Öt nap emelkedés után pénteken pirosba fordultak a vezető indexek a New York-i értéktőzsdén a kőolaj világpiaci árának komoly csökkenése nyomán.

Rábólintottak a büdzsére

A válság diktálta, takarékos jövő évi büdzsének nagy vesztesei a közlekedés, a mezőgazdaság, a lakástámogatási rendszer, a környezetvédelem, spórolhatnak a települések és a minisztériumok is. A költségvetés egyértelmű és reálértékben egyedüli nyertese az egészségügy.

A magyar GDP növekedésére lehet számítani jövőre - nyilatkozta Varga István gazdasági miniszter egy osztrák gazdasági napilapnak. A tárcavezető egyebek mellett elmondta, jelenleg nincs napirenden a Szerencsejáték Zrt. és az MVM Zrt. privatizációja.

Az Opel eladása miatt a magyar GM-gyárban dolgozóknak talán kevésbé kell félniük a jövőtől.

Július után augusztusban is meglepetést okozott az inflációs adat. A KSH pénteken közzétett jelentése szerint augusztusban 5 százalékkal emelkedtek az árak, ami bőven elmarad a várakozásoktól.

A legkorábban érő muskotályos szőlő szedésével szombaton megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján.

Nőuralom a láthatáron

Az Opel eladása miatt nagyon aggódik a belga kormány, és EU-vizsgálatot is javasol az ügyben. A magyar GM-gyárban dolgozóknak talán kevésbé kell félniük a jövőtől.

A válság miatt megnőtt a nők súlya a munkaerőpiacon: Kanadában már most több nő dolgozik, mint férfi, az USA-ban pedig hamarosan átbillenhet a mérleg, miután a gyáripari és építőipari állások tömegesen szűnnek meg. A nők azonban szinte mindenütt kevesebbet keresnek, és rosszabb állásokat töltenek be, mint a férfiak. Magyarországon egyelőre a férfiak uralják a munkaerőpiacot.

Alacsonyabb kikiáltási árakkal, szűkített kínálattal indul az őszi-téli árverési szezon. A válság a műtárgyszegmensnek is betett, pedig jó és a tőzsdézéshez képest kevésbé kockázatos befektetés lehet egy festmény vagy bútor.

Magyarország legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Tesco új vezérigazgatót szerződtetett Dániából. A 41 éves Per Bank úgy látja, a magyar fogyasztók alapvetően ugyanúgy viselkednek, mint a náluk sokkal gazdagabb dánok: egyre többször járnak vásárolni, illetve kezdenek jobban figyelni az árakra és a minőségre. A Tesco új topmenedzsere az [origo]-nak adott interjúban elmondta: idén még nem ér véget a krízis Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!