Vágólapra másolva!
A költségvetési tanács szerint 2011-re és 2012-re a hivatalos deficitcél túllépése prognosztizálható, ami elérheti a GDP 0,7 százalékát a jövő évi törvényjavaslatához kapcsolódó középtávú költségvetési kitekintésben rendre prognosztizált 2,8, illetve 2,5 százalékos hiány felett.
Vágólapra másolva!

A tanács számításai szerint 2011-re és 2012-re vonatkozó a hivatalos egyenlegcél túllépésének hátterében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteségtérítésével kapcsolatos többletkiadás, továbbá a kormányzati becslésekhez képest kisebb fogyasztási adó és személyi jövedelemadó bevétel áll.

A költségvetési tanács (MKKT) hétfőn jelentette be, hogy megtárgyalta a kormány 2010. évi költségvetési törvényjavaslatához kapcsolódó középtávú költségvetési kitekintést, és foglalkozott a 2011. és 2012. évre vonatkozó költségvetési szabályok érvényesülésével. Emellett véleményt alkotott a költségvetési törvényjavaslathoz és az azt megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó, október 13-a után benyújtott módosító indítványokról.

Az MKKT számítása szerint az állami vállalatok eredménye még ezen felül is tovább ronthatja az államháztartás egyenlegét a GDP arányában akár több tized százalékkal is, amit a 2010. évi költségvetési törvényjavaslat nem mutat, mert a tanács véleménye szerint nem tartja be a vonatkozó államháztartási elszámolási szabályokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről