A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A növekedés jelei mutatkoznak Közép-Kelet-Európában, de egyelőre csak "törékeny, foltokban jelentkező" fellendülés várható, a magyar gazdaság jövőre is gyengén teljesít. Középtávon is a korábban megszokottnál szerényebb GDP-bővülésre kell számítani - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) friss előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Magyarországon, amely "különösen megszenvedte" a válság kezdeti szakaszát, erőteljes nemzetközi segítséggel és a megfelelő hazai gazdaságpolitikával sikerült megfékezni a válságot, de a gazdaság teljesítménye várhatóan még jövőre is gyenge lesz - áll az EBRD csütörtökön kiadott új előrejelzésében.

A bank az előző, májusi prognózisban szereplő 5 százalékról 6,5 százalékra módosította a magyar gazdaság idei visszaesésére adott előrejelzését, és 2010-re is még "csekély mértékű", 0,9 százalékos GDP-zsugorodást vár a tavasszal jósolt stagnálás helyett.

A jelentés 2009-re 6,3 százalékos átlagos visszaeséssel számol a bank működési területén (ez lényegében Kelet-Európa posztszocialista államait jelenti) a májusi prognózisban szereplő 5,2 százalékos GDP-mínusz helyett. A 2010-ben várható átlagos növekedést ugyanakkor 1,5-ről 2,5 százalékra javította.

Erik Berglöf, a bank főközgazdásza ugyanakkor kiemelte: a jövő évi előrejelzés felülvizsgálata elsősorban azt tükrözi, hogy a kilábalás a korábban vártnál mélyebb szintről indul, és nem azt, hogy 2010-ben az eddig valószínűsítettnél élénkebb lesz a gazdasági tevékenység az országcsoportban. Kijelentette, a harminc ország növekedése középtávon is várhatóan elmarad az elmúl évtizedben megszokott ütemtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!